Ascent bi izkoriščal vrtine brez hidravlične stimulacije

S seizmično preiskavo so ugotovili, da bi se dalo več plina iz Petišovcev dobiti tudi brez frackinga, sporočajo vlagateljem.
Fotografija: Po novem hidravlična stimulacija ni nujna za več plina. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Po novem hidravlična stimulacija ni nujna za več plina. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana - »Družba s partnerji preučujemo različne možnosti za nadaljnji razvoj plinskega polja v Petišovcih, ki ne bi vključevale hidravlične stimulacije,« je britanski Ascent Resources sporočil vlagateljem prek Londonske borze. Na novo analizirana tridimenzionalna seizmična študija namreč kaže, da bi z novimi vrtinami in vnovično uporabo obstoječih vrtin lahko povečali črpanje »pomembnih rezerv v regiji«.

Vlagatelje mirijo tudi s tem, da si uprava zelo prizadeva za ohranitev vrednosti naložbe v Sloveniji, pa tudi za širitev v sosednje regije. V Sloveniji Ascent in imetnik koncesije za črpanje ogljikovodikov Geoenergo poleg pripravljata dokumentacijo za podaljšanje koncesije. Sedanja se namreč izteče že leta 2022.

Nova analiza seizmične preiskave 177 kvadratnih kilometrov površin okrog Petišovcev, ki sta jo Ascent in Geoenergo pridobila v letih 2008 in 2009, bo končana sredi septembra. Predvidoma bodo z novimi tehnikami odkrili nove ujete zaloge plina na robovih že delujočih vrtin.


Tožbe ostajajo


Ascent Resources je vlagateljem sporočil še, da nadaljuje s pripravo pravnih zahtevkov za povrnitev škode, ki nastaja ob zamudah v postopkih izdaje dovoljenj za pridobivanje plina in zaradi neupoštevanja evropske zakonodaje. Prav tako spremljajo obravnavo pritožbe na odločitev Arso, ki ni dala dovoljenja za hidravlično stimulacijo vrtin. Slovenijo naj bi po nekaterih podatkih tožili za 50 milijonov evrov, toliko, kot naj bi, po njihovih zagotovilih, vložili v projekt v Petišovcih.

Vlagatelji v plinski projekt so dobili nova pojasnila. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Vlagatelji v plinski projekt so dobili nova pojasnila. FOTO: Voranc Vogel/Delo


John Buggenhagen, predsednik uprave Ascent Resources, je dejal, da bodo, ne glede na pripravo pravnih dokumentov, nadaljevali sodelovanje s partnerji in svetovalci, da bi povečali rezerve in osnovo za črpanje plina v Sloveniji in regiji.

Buggenhagen je prepričan, da ima Ascent v Sloveniji resnično priložnost kot platforma za rast, saj že sodeluje a proizvajalcem plina, ima infrastrukturo, tudi direkten plinovod na Hrvaško in pogodbo z Ino. Osnova za tako mnenje je tudi sodobna tridimenzionalna seizmična analiza celotnega območja koncesije.

Preberite še:

Komentarji: