Ascent, neuspešen v Sloveniji, napoveduje širitev drugam

Še vedno upajo na dovoljenji za širitev na Petišovskem polju, v pripravljenosti imajo odvetnike.
Fotografija: V drugi polovici leta je črpanje skoraj povsem usahnilo; januarja je proizvodnja znašala 2,3 milijona kubičnih metrov, decembra le še 420.559 kubičnih metrov. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Odpri galerijo
V drugi polovici leta je črpanje skoraj povsem usahnilo; januarja je proizvodnja znašala 2,3 milijona kubičnih metrov, decembra le še 420.559 kubičnih metrov. FOTO: Jože Pojbič/Delo

Britanska družba Ascent Resources, ki si neuspešno prizadeva za pridobitev okoljevarstvenih dovoljenj za povečanje črpanja plina v Petišovcih, v novi strategiji napoveduje širitev zunaj Slovenije. Upravni odbor je najel pravne svetovalce, izkušene pri pravdah v energetskih sporih, pri tem še naprej grozijo s tožbami.

Britanska družba je bila doslej osredotočena na Petišovsko polje. Upravni odbor je zdaj spremenil strategijo, tako da ta predvideva širitev na projekte zunaj Slovenije, ki bodo omogočali rast, so zapisali v pismu delničarjem. Neodvisno od tega pa ostajajo v Sloveniji. »Čeprav petišovski projekt ostaja potencialno zelo vredno premoženje, sem zadovoljen, da gremo v smeri, ki ni v celoti odvisna od Slovenije in pridobitve dovoljenj,« je sporočil glavni izvršni direktor Ascent Resources Colin Hutchinson.

Spomnimo, Ascent si prizadeva od agencije za okolje dobiti dovoljenji za postavitev naprave za čiščenje plina ter povečanje dveh obstoječih vrtin za črpanje zemeljskega plina. Minister za okolje Jure Leben je lani jeseni odredil notranji nadzor nad postopkoma agencije za okolje, ki je ugotovil nepravilnosti, zato je takratni direktor Arsa Joško Knez ministru ponudil odstop in ta ga je sprejel.

»Kot razumemo, Arso odloča o obeh dovoljenjih. Glede na obseg odgovorov in analiz na njihova vprašanja upamo, da bosta obe dovoljenji pravočasno izdani. Neodvisno od tega pa še naprej iščemo dodatne poti za povečanje proizvodnje,« so zapisali v Ascentu. Pri tem so dodali, da je upravni odbor najel pravne svetovalce, izkušene pri pravdah v energetskih sporih. »Za zdaj ni bila sprejeta nobena odločitev, vendar bo upravni odbor po potrebi pripravljen ščititi interese podjetja,« so znova zagrozili s tožbo.
 

Zmanjšanje proizvodnje


Lani je Ascent na Petišovskem polju načrpal okoli 12 milijonov kubičnih metrov plina, prihodki pa so znašali 2,1 milijona evrov. V drugi polovici leta je črpanje skoraj povsem usahnilo; januarja je proizvodnja znašala 2,3 milijona kubičnih metrov, decembra le še 420.559 kubičnih metrov.

Vlagatelji so zaradi nizke proizvodnje in dolgotrajnega postopka presojanja dovoljenj zaskrbljeni. Nekateri od njih so prek družbenih omrežij ter elektronskih sporočil pritiskali na ministrstvo za okolje in Arso. »Veliko ljudi se je neposredno obrnilo na slovenske uradnike. Tudi sam dobim veliko sporočil po elektronski pošti. Nekatera so precej zmerljiva. Ljudje so izgubili denar, so prestrašeni, vendar takšna komunikacija ni primerna. Večkrat sem jih že pozval, naj se je vzdržijo,« je lani jeseni dejal Hutchinson.
 

Odstopil predsednik upravnega odbora


V družbi so se zgodile tudi nekatere kadrovske spremembe, so včeraj sporočili. Hutchinson bo za Ascent po novem delal za polni delovni čas. Odstopil je predsednik upravnega odbora Clive Carver, neizvršni direktor Nigel Moore pa odhaja v pokoj, ko bodo našli primerno zamenjavo. Kot neizvršni direktor ostaja Cameron Davies.
 
 

Več iz te teme:

Komentarji: