Atlantic raste s kavo

Lastnica Droga Kolinske objavila rezultate

Objavljeno
28. februar 2019 10.52
Posodobljeno
28. februar 2019 10.56
Emil Tedeschi predsednik uprave in večinski lastnik Atlantic Grupe. Ljubljana, Slovenija 23.februarja 2019. [Tedeschi Emil,Atlantic Grupa,Barcaffe,Cockta,Argeta,podjetniki,gospodarstveniki,Ljubljana,Slovenija] Foto Foto: Jure Eržen/delo
Atlantic Grupa  - vodilni lastnik je Emil Tedeschi - je v letu 2018 ustvarila 701 milijon evrov skupnih prihodkov od prodaje, kar v primerjavi z letom prej pomeni organsko rast v višini 4,2 odstotka, medtem ko je nominalna rast v višini 0,3 odstotka posledica lanske prodaje proizvodnje športne prehrane belgijskemu partnerju in izostanka s tem povezanih prihodkov storitvene proizvodnje. Dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA), popravljen za enkratne postavke, znaša 75,4 milijone evrov in presega lanskega za 9,3 odstotka. Negativni vpliv enkratnih postavk je znašal 2,6 milijona evrov, medtem ko je bil v predhodnem letu izkazan enkratni dobiček v znesku 8,6 milijona evrov. Čisti dobiček po manjšinskih deležih znaša 32,5 milijona evrov, so sporočili iz Atlantic Grupe. Atlantic je lastnik Droga Kolinske, kjer pa posameznih rezultatov ne razkrivajo.
 

Katera področja rastejo


Na skupno rast prihodkov oda prodaje so najbolj vplivala naslednja strateška poslovna področja: Delikatesni namazi z 12,4-odstotno rastjo, Pijače s 7,5-odstotno rastjo in Kava s 3,5-odstotno rastjo. Kava z 21,4-odstotnim deležem in z 150 milijoni evrov prihodka od prodaje izstopa tudi kot največja posamezna kategorija v skupnih prihodkih. V distribucijskem poslovanju so najpomembnejšo rast ustvarili hrvaški trg z 12,4-odstotno rastjo, srbski s 5,3-odstotno rastjo in slovenski s 4,1-odstotno rastjo.