ATVP: Podatkov glede sanacije bank nismo sposobni zagotavljati

Agencija za trg vrednostnih papirjev opozarja, da ji je vlada z zakonom naložila naloge, ki presegajo njene zmogljivosti.
Fotografija: FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Ljubo Vukelič/Delo

Ljubljana – Včeraj sprejeti predlog zakona o sodnem varstvu bančnih razlaščencev je vzpostavitev virtualne podatkovne sobe, dostop do nje, nadzor in odločanje o morebitnih prestopih prevalil na Agencijo za trg vrednostih papirjev (ATVP). A ta opozarja, da teh nalog ni sposobna izvajati, kar lahko prinese težave pri izvajanju zakona.

Predlog omenjenega zakona je sprva predvidel, da bi dostop do dokumentov, povezanih s sanacijo bank, omogočala Banka Slovenije. Zdaj naj bi to nalogo opravljala ATVP. Na ministrstvu za finance pravijo, da zato, ker so iskali bolj nevtralnega izvajalca, ki na bi bil v konfliktu interesov. Banka Slovenije bo namreč tožena stranka.
 

Tehnična neizvedljivost


A v ATVP opozarjajo, da niso informacijsko-tehnološka družba, ki bi se ukvarjala z vzpostavljanjem virtualnih podatkovnih sob, niti s tega področja nimajo izkušenj. »Za vzpostavitev in vzdrževanje virtualne podatkovne sobe bi zato potrebovala zunanjega izvajalca, kar zahteva bistveno več časa za vzpostavitev sistema, kot ga predvideva zakon (izvedba javnega naročila in testiranja), in finančna sredstva tako za vzpostavitev virtualne podatkovne sobe kot tudi za njeno tehnično vzdrževanje,« pravijo.



Nadalje poudarjajo, da ima ATVP 46 zaposlenih (pri čemer jih približno 30 lahko odloča v upravnih postopkih), po predlogu zakona pa naj bi v 15 dneh na podlagi več tisoč oziroma celo več deset tisoč vlog dopustila ali zavrnila vpogled v virtualno podatkovno sobo, kar je organizacijsko in tehnično neizvedljivo: »Ker torej ATVP ne bo sposobna v danem roku odločiti o vseh vlogah, obstaja velika verjetnost, da bo ogroženo tudi nadaljnje izvajanje pravic nekdanjih imetnikov, kot jih določa predlog zakona.« Opozarjajo še, da v času odločanja o številnih vlogah za vpogled v virtualno podatkovno sobo ATVP zaradi kadrovske omejenosti ne bo zmožna sočasnega izvajanja svojih osnovnih pristojnosti, torej nadzora nad kapitalskim trgom.

Miloš Čas FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Miloš Čas FOTO: Uroš Hočevar/Delo


V agenciji še poudarjajo, da ATVP v nobeni fazi ni sodelovala v postopkih prenehanja imetništva finančnih instrumentov po odločbah Banke Slovenije, zato tudi ne more vedeti, ali bodo v podatkovni sobi objavljeni vsi podatki oziroma pravilni podatki, niti ni seznanjena z vsebino te dokumentacije.
 

Nalogo naj prevzame BS ali MJU


V ATVP menijo, da bi bilo veliko bolj smiselno, da bi dostop do podatkov omogočala Banka Slovenije, saj gre za njene podatke. Spomnimo, da je tudi centralna banka v javni razpravi poudarila, da teh kapacitet nima. ATVP kot drugo rešitev, ki bi bila po njihovem precej bolj organizacijsko in stroškovno učinkovita, predlaga, da bi vzpostavitev virtualne podatkovne sobe in omogočanja dostopa do nje prevzelo ministrstvo za javno upravo. »Državni center za storitve zaupanja (organizacijska enota znotraj MJU) je namreč že vzpostavil enotno storitev za preverjanje identitete državljanov, poslovnih subjektov in javnih uslužbencev (tako imenovani SI-PASS).«

Direktor ATVP Miloš Čas je glede tega pisal tudi vladi.
 

Komentarji: