Avgusta sezonsko zmanjšanje brezposelnosti

Letos manj novih delovnih mest kot lani.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo konec avgusta 71.544 registriranih brezposelnih, kar je 5,8 odstotka manj kot avgusta lani.

Po podatkih zavoda je med registriranimi brezposelnimi kar 52,8 odstotka dolgotrajno brezposelnih in 40,7 odstotka brezposelnih je starejših od 50 let. Slaba tretjina brezposelnih ima največ osnovnošolsko izobrazbo, polovica brezposelnih je s poklicno ali srednjo izobrazbo.

Iz zavoda sporočajo, da so se gibanja na področju zaposlovanja in brezposelnosti prejšnji mesec umirila. Na zavodu se je tako julija na novo prijavilo 4267 brezposelnih, kar je skoraj tretjino manj kot julija. Novo zaposlitev pa si je našlo 2936 oseb, kar je 11 odstotkov manj kot julija in skoraj desetino manj kot julija lani.

Avgust je sicer sezonsko med najbolj aktivnimi deli leta. Praviloma sezonsko brezposelnost upada do vključno septembra, oktobra pa se zaradi izteka zaposlitev za določen čas in zaključka študentskih statusov znova poveča.

V primerjavi z julijem se je prejšnji mesec število brezposelnih zmanjšalo za 0,4 odstotka.

Se pa letos upočasnjuje rast števila delovnih mest. Delodajalci so v prvih osmih mesecih zavodu sporočili 102.937 prostih delovnih mest, kar je 1,5 odstotka manj kot v istem obdobju lani.

Po območnih službah zavoda se je število brezposelnih najbolj zmanjšalo v Novem mestu, Trbovljah in Novi Gorici, ker se je število prijavljenih brezposelnih medletno zmanjšalo za devet odstotkov. Najslabšo statistiko ima Velenje, kjer se je na letni ravni število brezposelnih zmanjšalo za štiri odstotke.

Komentarji: