Banke v prvih štirih mesecih z več kot prepolovljenim dobičkom

Banka Slovenije v prihodnjih mesecih zaradi gospodarskih posledic epidemije pričakuje še večje znižanje dobičkov in slabšanje kreditnega portfelja bank.
Fotografija: Kriza je v prvih štirih mesecih že krepko zarezala v dobičke bank, ugotavljajo v Banki Slovenije. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Kriza je v prvih štirih mesecih že krepko zarezala v dobičke bank, ugotavljajo v Banki Slovenije. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Posledice zaostrenih razmer ob zajezitvi epidemije covida-19 se kažejo na poslovanju bank v Sloveniji, ki so v prvih štirih mesecih letos dosegle le 96 milijonov evrov dobička pred davki, kar je več kot pol manj kot v istem obdobju lani (dobrih 205 milijonov).

Preberite tudi: Dobiček nerazporejen, novosti v nadzornem svetu

Kreditna aktivnost bank se umirja, zmanjšala se je rast posojil gospodinjstvom in podjetjem. Na strani virov financiranja se povečujejo vloge gospodinjstev, ki so bile medletno višje za kar 9,8 odstotka, kar je najvišja rast po februarju 2009, ugotavljajo v Banki Slovenije. 

Kakovost kreditnega portfelja bank se po »doslej dostopnih podatkih še ne poslabšuje, vendar lahko to pričakujemo v prihodnjih četrtletjih. Ob pričakovanem poslabšanju portfelja in padcu gospodarske aktivnosti pa banke po več letih sproščanja ponovno oblikujejo neto oslabitve in rezervacije,« še ugotavljajo v BS. Po njihovi oceni je likvidnost bančnega sistema tudi po pojavu epidemije »dobra, vendar razlike med bankami ostajajo precejšnje«.

V BS sicer še večje znižanje dobička bančnega sistema pričakujejo v prihajajočih četrtletjih. Po letošnjem krčenju gospodarske aktivnosti – po osnovnem scenariju BS naj bi letos BDP upadel za 6,5 odstotka – pa v prihodnjih dveh letih pričakuje stabilizacijo gospodarskih razmer.

Preberite še:

Komentarji: