Bencin se opolnoči draži

Hrvaška ima opazno višje cene goriv kot Slovenija
Fotografija: Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Foto: Jure Eržen/Delo

Opolnoči se spremenijo najvišje dovoljene cene pogonskih goriv ob regionalnih cestah. Opazno se bo podražil bencin.

Najvišja dovoljena cena 95 oktanskega bencina se bo opolnoči zvišala za 3,4 centa na 1,325 evra. Za 50 litrski rezervoar bo tako treba odšteti dodatnih 1,7 evra.

Nekoliko, za 0,9 centa se bo podražilo tudi dizelsko gorivo, ki bi od polnoči dalje stalo 1,243 evra. Za 50 litrski rezervoar dizelskega goriva bo tako treba odšteti dodatnih 45 centov.

Za vse, ki dopustujete pri naših južnih sosedih dodajmo, da so cene pogonskih goriv v povprečju v Hrvaški okoli sedem odstotkov višje kot v Sloveniji, kažejo podatki naftnega biltena evropske komisije. To pomeni približno dva evra dražji rezervoar goriva. V turističnih območjih so cene praviloma še dodatno zasoljene. Razliko lahko poveča ali zmanjša še devizni tečaj. Hrvaška je pred nekaj leti opustila nadzor cen, kar trgovci s pridom izkoriščajo.

V skladu z vladno uredbo se vsaka dva tedna določijo najvišje dovoljene cene 95 oktanskega goriva in dizelskega goriva. Osnova za izračun cen je povprečna najvišja dnevna cena pogonskih goriv na mediteranskih borzah v preteklih dveh tednih. Omejitev velja le za bencinske črpalke ob regionalnih cestah, medtem ko lahko prodajalci na črpalkah ob avtocestah prosto določajo cene pogonskih goriv.

Komentarji: