Interpol je za Ghosnom razpisal tiralico

Libanon z Japonsko nima sklenjenega dogovora o pravosodnem sodelovanju ali izročanju. Ghosn zanika navedbe, da so mu pri pobegu v Libanon pomagali družinski člani.
Fotografija: Carlos Ghosn FOTO: Eric Piermont/AFP
Odpri galerijo
Carlos Ghosn FOTO: Eric Piermont/AFP

Preiskava pobega nekdanjega prvega moža japonskega avtomobilskega proizvajalca Nissan Carlosa Ghosna v Libanon se nadaljuje. Po navedbah japonskih medijev je uporabil enega od svojih dveh francoskih potnih listov. Francoske oblasti so medtem sporočile, da Ghosna ne bi izročile nikomur, saj Francija nikoli ne izroča svojih državljanov.


Libanon z Japonsko nima sklenjenega dogovora o izročanju


Interpol je za Ghosnom izdalo najvišjo stopnjo tiralice, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdili na libanonskem pravosodnem ministrstvu. Libanonske oblasti so od Interpola prejele t. i. rdeče obvestilo, ki predstavlja najvišjo stopnjo mednarodne tiralice. Osebe, na katere se nanaša to obvestilo, so na Interpolovem seznamu najbolj iskanih ljudi.

Libanon z Japonsko nima sklenjenega dogovora o pravosodnem sodelovanju ali izročanju. V torek je libanonsko zunanje ministrstvo sicer poudarilo, da želijo ohraniti "najboljše odnose" z Japonsko.

V torek pa je libanonsko zunanje ministrstvo sporočilo, da je Ghosn v državo vstopil zakonito v ponedeljek ob zori. Po navedbah vira v uradu libanonskega predsednika je v državo vstopil s francoskim potnim listom in libanonsko osebno izkaznico.

Eden od Ghosnovih odvetnikov Junichiro Hironaka je medijem zatrdil, da so vsi trije Ghosnovi potni listi - brazilski, francoski in libanonski - še vedno v rokah odvetnikov. Japonska državna televizija NHK pa je danes poročala, da je sodišče Ghosnu dovolilo obdržati drugi francoski potni list, dokler je ta zaklenjen, ključi pa pri odvetnikih, piše francoska tiskovna agencija AFP.Ghosna so aretirali novembra lani in je v Tokiu čakal na sojenje zaradi domnevnih finančnih malverzacij. FOTO: Eric Piermont/AFP
Ghosna so aretirali novembra lani in je v Tokiu čakal na sojenje zaradi domnevnih finančnih malverzacij. FOTO: Eric Piermont/AFP


Ob tem se pojavlja vse več ugibanj, da bi Ghosn lahko pot iz Libanona nadaljeval v Francijo. Državna sekretarka na francoskem gospodarskem ministrstvu Agnes Pannier-Runacher je za francosko televizijo BFM dejala, da ga ne bi izročili nikomur, saj Francija nikoli ne izroča svojih državljanov. »Zanj bi veljala enaka pravila kot za neznanca z ulice,« je dodala.

Poudarila pa je, da Ghosn po mnenju francoske vlade ne bi smel pobegniti pred japonskim pravosodjem, saj »ni nad zakonom«.

Po navedbah japonske tiskovne agencije Kyodo naj bi se Ghosn iz svoje vile v Tokiu pretihotapil s pomočjo dveh oseb, ki sta se izdajali za člana glasbene skupine, ki je nastopila na božični zabavi v Ghosnovi rezidenci. Ghosnu naj bi pomagali, da je skrit v večjem kovčku za glasbilo neopaženo prispel na letališče, kjer ga je čakalo zasebno letalo.

Podrobnosti bi lahko bile znane prihodnji teden, ko naj bi Ghosn v Bejrutu stopil pred novinarje.

Preiskava pobega Ghosna, ki je na Japonskem čakal na sojenje zaradi domnevnih finančnih malverzacij, se medtem nadaljuje. Še vedno namreč ni jasno, kako mu je uspelo pobegniti iz Tokia. 65-letnik je na mednarodno letališče Rafik el-Hariri v Bejrutu sicer prispel v nedeljo prek Istanbula z zasebnim letalom.

Turški mediji danes poročajo, da je turško notranje ministrstvo v zvezi z Ghosnovim pobegom uvedlo preiskavo. Ugotoviti želijo, kako mu je uspelo na istanbulskem letališču neopazno prestopiti iz enega zasebnega letala v drugega. Pridržali in zasliševali naj bi več ljudi, med njimi štiri pilote.

Urad libanonskega predsednika Michela Aouna pa je zanikal navedbe, da naj bi predsednik Ghosna ob prihodu v državo osebno pozdravil. »Predsedstvo ga ni sprejelo in ni se srečal s predsednikom,« so navedli po poročanju AFP.

Ghosn, ki je bil nekdaj vodja tristranskega zavezništva avtomobilskih družb Renault, Nissan in Mitsubishi, je v izjavi za televizijo NHK v torek dejal, da »ne bo več talec japonskega pravosodnega sistema, ki je diskriminatoren in ne spoštuje temeljnih človekovih pravic«.

Ghosna so aretirali novembra lani in je v Tokiu čakal na sojenje zaradi domnevnih finančnih malverzacij. Med drugim je obtožen ponarejanja finančnih dokumentov in prikrivanja za naprej določenih prejemkov med letoma 2010 in 2018 pred delničarji. Ghosn vse obtožbe zanika.

Komentarji: