Bodo podnebne spremembe spražile kavno industrijo?

Poročilo World Coffee Research napoveduje, da se bo povpraševanje po kavi do leta 2050 podvojilo, površina, na kateri uspevajo kavovci, pa se bo zaradi podnebnih sprememb zmanjšala za polovico. Kaj to pomeni za posel s tem priljubljenim napitkom? Se bo kava podražila? Bo manj kakovostna? Je bo precej manj?
Fotografija: Poročilo World Coffee Research napoveduje, da se bo povpraševanje po kavi do leta 2050 podvojilo. FOTO: Pexels
Odpri galerijo
Poročilo World Coffee Research napoveduje, da se bo povpraševanje po kavi do leta 2050 podvojilo. FOTO: Pexels

Kakšnega okusa je kava? Grenkega. A ni nujno. Dobri baristi znajo najti pravo razmerje med kislim in sladkim, pravi Peter Ševič, barist in vodja Akademije Stow, ki je del kavarne in pražarne Stow. Na okus kave, ki jo milijoni vsako jutro s pridom srkajo, vplivajo vrsta kave, lokacija, kmetovanje, procesiranje, način obiranja, sušenja, počivanje kave in transport. Ključne spremembe pa se zgodijo pri praženju. Ševič meni, da imajo na našem trgu 99-odstotni delež komercialne kave. Ljudje, ki pijejo to kavo, ne poznajo njenega okusa: »To je generičen okus po praženju.« Zato v ospredje vse bolj silijo tako imenovane »specialty kave«, ki se za zdaj uspešno otresajo tegob, ki pretresajo komercialni sektor kave.

Komentarji: