Boeingov šef na srečanju z delničarji zanikal odgovornost za strmoglavljenje letal

Štirje Boeingovi uslužbenci so po objavi izsledkov preiskave nesreče ameriško agencijo za letalstvo pozvali, naj se poglobi v varnost letal 737 Max.
Fotografija: Dennis Muilenburg je zavrnil pozive k odstopu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dennis Muilenburg je zavrnil pozive k odstopu. FOTO: Reuters

Izvršni direktor Boeinga Dennis Muilenburg se je prvič po strmoglavljenju njihovega letala 737 Max v Etiopiji srečal z delničarji. Zanikal je obtožbe, da bi imela letala pomanjkljiv varnostni sistem, a je kljub temu dobra tretjina delničarjev zahtevala njegov odstop. Želijo, da ga nadomesti neodvisen strokovnjak, ki bo povrnil dobro ime družbe Boeing. 

»Nismo mi tisti, ki postavljamo varnostne standarde. Naša letala so popolnoma varna,« je dejal Muilenburg na srečanju v Chicagu. 

Preliminarna preiskava nesreče letala družbe Ethiopian Airlines je pokazala, da se je marčevska nesreča v Nairobiju zgodila zaradi neustrezno delujočih senzorjev za višino, ki so nos letala obrnili navzdol. V strmoglavljenju je umrlo 157 potnikov in članov posadke, medtem ko je nesreča letala 737 Max indonezijske družbe Lion Air oktobra lani zahtevala 189 življenj.

Med preiskavo se je izkazalo, da so pri Boeingu iz standardnega paketa umaknili sistem, ki javlja napako pri stabilizaciji letala. Wall Street Journal je poročal, da je ta sistem deloval le, če so letalske družbe dokupile dodaten varnostni paket. 

»Tudi pri tej nesreči se je kot že velikokrat pred tem izkazalo, da se je zgodila zaradi verige posameznih dogodkov. Ne moremo je pripisati le enemu dejavniku,« je včeraj povedal Muilenburg. »Zavedamo se, da so možne izboljšave, ki jih bomo tudi uvedli. Vemo, da smo pri Boeingu lahko še boljši. Naša odgovornost je, da sestavimo najvarnejše letalo na svetu in zadnji nesreči sta nas še bolj spodbudili k temu.«

Srečanje z delničarji ni minilo brez protestov sorodnikov in prijateljev potnikov, ki so umrli na krovih letal. FOTO: John Gress/Reuters
Srečanje z delničarji ni minilo brez protestov sorodnikov in prijateljev potnikov, ki so umrli na krovih letal. FOTO: John Gress/Reuters


Protestirali sorodniki in prijatelji potnikov


Srečanje z delničarji ni minilo brez protestov sorodnikov in prijateljev potnikov, ki so umrli na krovih letal. Protestniki so s plakati in fotografijami v rokah zahtevali Muilenburgov odstop. Prijatelji in sorodniki Samye Stumo, potnice na etiopskem letalu, so nosili transparent z napisom: »Boeing in njegovo vodstvo obtožite umora.« Medtem ko je na drugih plakatih pisalo: »Boeingova aroganca ubija.« in »Boeing služi z ubijanjem.«

Dennis Muilenburg je pozive k odstopu zavrnil, rekoč, da je njegov načrt še naprej uspešno voditi podjetje. V prvem medijskem nastopu, odkar so letala 737 Max prizemljili, je zagotovil, da bo Boeing obdržal zaupanje letalskih družb in potnikov. Na začetku srečanja je po poročanju Guardiana sicer pozval k minuti molka za žrtve nesreč. 



Je pa včeraj prišlo na dan, da so štirje nekdanji in sedanji Boeingovi uslužbenci Zvezne uprave za letalstvo (FAA) pozvali, naj se poglobi v varnost letal 737 Max. Na agencijo so se obrnili tik potem, ko je preiskovalna komisija objavila rezultate preiskave nesreče etiopskega letala. FAA je sicer sporočila, da še nima točnega datuma za poskusni polet letala s posodobljeno programsko opremo.

Preberite še:

Komentarji: