Božičnice krepko odebelile plačne kuverte za november

Najvišjo povprečno neto plačo, skoraj 1820 evrov, so prejšnji mesec prejeli zaposleni v finančnih in zavarovalniških dejavnostih.
Fotografija: Delodajalci so prejšnji mesec najbolj radodarno obdarili bankirje in zavarovalničarje. FOTO: Banka Slovenije
Odpri galerijo
Delodajalci so prejšnji mesec najbolj radodarno obdarili bankirje in zavarovalničarje. FOTO: Banka Slovenije

Ljubljana – Povprečna bruto plača za november 2018 je znašala dobrih 1812 evrov in je bila za 8,1 odstotka višja od plače za oktober 2018, glavni razlog za to pa so predvsem višja izredna izplačila (13. plače in božičnice), izplačana z novembrsko plačo.

Ustrezno višja je bila tudi povprečna neto novembrska plača: znašala je dobrih 1186 evrov in je bila od neto plače za oktober 2018 nominalno realno višja za dobrih devet odstotkov, so izračunali na državnem statističnem uradu (Surs).

Najdebelejšo plačno kuverto so prejšnji mesec prejeli zaposleni v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, kjer je povprečna neto plača za november 2018 znašala skoraj 1820 evrov.

Izredna izplačila je sicer s plačo za november 2018 prejela slaba četrtina vseh zaposlenih oseb, ki so prejeli plačo (za slabi dve odstotni točki več kot pred letom dni), v bruto znesku pa so povprečno prejeli dobrih 667 evrov.

Povprečna neto novembrska plača se je v primerjavi s plačo za oktober 2018 zvišala v vseh dejavnostih; najmanj v  izobraževanju (za 0,2 odstotka), najbolj pa v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (za 22,7 odstotka), v predelovalnih dejavnostih (17,1 odstotka), preskrbi z vodo, ravnanju z odplakami in odpadki ter saniranju okolja (za 16,7 odstotka) in preskrbi z električno energijo, plinom in paro (za 15,6 odstotka). 

.

Komentarji: