Britanci napovedujejo tožbo proti Sloveniji

Britanski Ascent Resources bo zahtevalo odškodnino in vložilo tožbo na upravno sodišče zoper odločitev ministrstva za okolje in prostor glede frackinga.
Fotografija: Petišovci. Foto Voranc Vogel
Odpri galerijo
Petišovci. Foto Voranc Vogel

Britanski Ascent Resources bo zahtevalo odškodnino in vložilo tožbo na upravno sodišče zoper odločitev ministrstva za okolje in prostor (MOP), ki je odločilo, da je za hidravlično lomljenje ali »fracking« na Petišovskem polju treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Družba bo vložila tožbo zoper državo; očitajo ji kršenje evropske zakonodaje z nerazumno dolgimi postopki pridobivanja dovoljenj, so prek Londonske borze sporočili iz Ascent Resources.

Odločitev agencije za okolje (Arso) in MOP ne upošteva mnenj šestih neodvisnih strokovnih teles, ki jih je naročil Arso. Odločba napačno zaključuje, da projekt sodi v ohranitveno območje. Vlogo za dovoljenje so oddali maja 2017, Arso je odločil marca letos. Zaradi dolgotrajnega postopka je država kršila slovensko in evropsko zakonodajo, so očitke nanizali v Ascentu: »Podjetje bo zahtevalo odškodnino za izpad predvidenega prihodka iz projekta, ki bi bili nekajkrat višji od 50 milijonov evrov velike investicije.«


»Odločitev okoljskega ministrstva gre na škodo projektu in interesom Slovenije. Preko lokalnih in mednarodnih sodišč bomo skušali zagotoviti odškodnino delničarjem,« je sporočil direktor Ascenta Colin  Hutchinson.
 

Komentarji: