Bruselj tudi uradno zavrnil združitev jeklarjev

Thyssenkrupp in Tata Steel sta takšno odločitev pričakovala, zato sta načrt združitve opustila že maja.

Objavljeno
11. junij 2019 15.31
Posodobljeno
11. junij 2019 15.50
Jeklo je bistveni sestavni del za mnogo stvari v našem vsakodnevnem življenju, denimo za konzerviranje hrane in avtomobile, je odločitev evropske komisije pospremila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. FOTO: Reuters
STA, N. G.
STA, N. G.
Evropska komisija je uradno zavrnila predlagano združitev jeklarskih enot nemškega in indijskega velikana Thyssenkrupp in Tata Steel. To odločitev je utemeljila s strahovi, da bi združitev prinesla višje cene in manj možnosti izbire. Thyssenkrupp in Tata Steel sta takšno odločitev pričakovala, zato sta načrt združitve opustila že maja.

V Bruslju so ocenili, da bi lahko združitev jeklarskih gigantov povzročila škodo evropskim kupcem. Prav tako jih je zmotilo morebitno zmanjšanje števila dobaviteljev jekla, ki se uporablja za embalažo, in jekla, potrebnega za avtomobilsko industrijo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Navedli so tudi, da Thyssenkrupp in Tata Steel nista ponudila ustreznih odgovorov na vprašanja, ki jih je odprl predlog združitve.

Jeklo je bistveni sestavni del za mnogo stvari v našem vsakodnevnem življenju, denimo za konzerviranje hrane in avtomobile, je odločitev evropske komisije pospremila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Na milijone ljudi v Evropi dela v teh sektorjih in podjetja so, če hočejo izvažati, odvisna od konkurenčnosti cen jekla, je dodala.

Po besedah komisarke, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, združitev prepovedujejo, da bi preprečili resno škodo evropski industriji in potrošnikom.