Čakanje na Ikeo

Prvi pogovori o Ikei so stekli že leta 2014, gradbeno dovoljenje je podjetje pridobilo šele avgusta letos.

Objavljeno
15. oktober 2019 17.00
Posodobljeno
16. oktober 2019 08.35
Zemljišče v BTC, kjer bo zrasla Ikea. FOTO: Leon Vidic/Delo
V. U., STA
V. U., STA
Večletna trnova pot Ikee v Sloveniji se je »srečno« končala poleti, ko je podjetje končno dobilo gradbeno dovoljenje. Javnost je sicer pričakovala, da se bo Ikea zaradi številnih zapletov, podobno kot razni tuji investitorji, iz Slovenije že zdavnaj umaknila, a je vztrajala.

Uradni začetek gradnje prve trgovine Ikee v ljubljanskem BTC bo v četrtek. Slovesno bo, napovedujejo.

image
Sara Del Fabbro. FOTO: Ikea
V Delu in na delo.si ne spreglejte ekskluzivnega intervjuja s Saro Del Fabbro, izvršno direktorico Ikee za Jugovzhodno Evropo.

Triinštiridesetletna Italijanka, ki je zadolžena za hrvaški, romunski, slovenski, srbski in ukrajinski trg, je v pogovoru povedala, da gradnja Ikejinih trgovin tudi sicer le redko poteka povsem brez zapletov, od trenutka, ko gradnja trgovine steče, do zaključka pa je običajno potrebno leto dni.

V Ljubljani bo zaposlitev dobilo okoli 300 ljudi. Ikea še naprej raste, je prepričana Sara Del Fabbro. V zadnjem poslovnem letu, ki se je končalo 31. avgusta letos, je na globalni ravni ustvarila okoli 41,3 milijarde evrov prihodkov, kar je 6,5 odstotka več kot leto prej. Trenutno v 50 državah sveta deluje 433 Ikejinih trgovin, od tega jih je 280 v Evropi, na globalni ravni pa Ikea zaposluje 211.000 ljudi.

 

Dolga pot Ikee do Kristalne palače


April 2014 Župan MOL Zoran Janković pove, da je za gradnjo trgovskega centra Ikea v igri lokacija ob Kristalni palači v BTC v Ljubljani.

September 2014 Župan MOL in direktor Ikee za nepremičnine in razvoj za Jugovzhodno Evropo Vladislav Lalić podpišeta memorandum o soglasju, s katerim sta se obe strani zavezali k projektu.

Marec 2015 Triglav Upravljanje nepremičnin sklene z Ikeo predpogodbo o prodaji zemljišča na območju BTC. Pogodba je sklenjena po izpolnitvi več odložnih pogojev, med njimi je najpomembnejši sprememba prostorskega načrta za to zemljišče.

November 2015 V Ikei izrazijo upanje, da bodo gradnjo začeli leta 2017, končali pa leta 2018.

December 2015 Upravni odbor Ikee potrdi projekt gradnje centra v Ljubljani.

Januar 2016 Triglav Upravljanje nepremičnin sklene z Ikeo pogodbo o prodaji in ureditvi zemljišča na območju BTC. Vrednost posla brez DDV znaša okoli 16 milijonov evrov.

Maj 2017 Arso izda okoljevarstveno soglasje.

September 2017 Ikea izbere glavne izvajalce za izgradnjo.

December 2017 Ikea prejme pravnomočno gradbeno dovoljenje za odstranitev obstoječih poslovnih objektov.

Junij 2018 Ikea poda vlogo za spremembo občinskega prostorskega načrta, s čimer bi odstranili pogoje za pridobitev uporabnega dovoljenja bodoče trgovine, ki predvidevajo dokončano celotno javno dostopno cesto do trgovine. Zaradi težav z razlastitvijo zemljišča, kjer bi potekala povezovalna cesta med Ameriško in Kajuhovo ulico, pogoja ni bilo mogoče izpolniti.

Februar 2019 Ljubljanski mestni svet s sklepom odstrani pogoj, da lahko Ikea uporabno dovoljenje dobi šele po ureditvi južne dostopne ceste od križišča Kajuhove in Kavčičeve ulice do križišča Ameriške in Italijanske ulice, kjer je predvidena gradnja krožišča.

Marec 2019 Ikea odda na ministrstvo za okolje in prostor vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Avgust 2019 Ikea dobi gradbeno dovoljenje za začetek gradnje.

image
FOTO: Leon Vidic/Delo