Cene stanovanj v Ljubljani prehitele Obalo

V polletju rahel upad števila in vrednosti sklenjenih poslov z nepremičninami
Fotografija: Dupleks na vrhu prepoznavne stavbe za Bežigradom. Foto Nepremicnine.net/posnetek Zaslona
Odpri galerijo
Dupleks na vrhu prepoznavne stavbe za Bežigradom. Foto Nepremicnine.net/posnetek Zaslona

Ljubljana - Število in vrednost sklenjenih kupoprodajnih poslov z nepremičninami v prvem polletju letošnjega leta sta bila v primerjavi z rekordnimi številkami, doseženimi v prvi polovici leta 2017, nekoliko manjša, a še vedno na visoki ravni, kaže poročilo Geodetske uprave RS. Razloge vidijo v pomanjkanju ponudbe novih stanovanj in rasti cen.

Preberite tudi: Zakaj gredo cene stanovanj v nebo?

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v prvi polovici leta v povprečju sicer še pod rekordnimi iz leta 2008, so se jim pa po pospešeni rasti v zadnjem letu že zelo približale, v polletnem poročilu ugotavlja geodetska uprava. Pri tem so cene hiš s pripadajočim zemljiščem, ki so od obrata cen raste nekoliko počasneje od cen stanovanj v večstanovanjskih stavbah, kazale močnejši trend nadaljnje rasti kot cene stanovanj.

Med januarjem in junijem je bilo evidentiranih okoli 17.500 kupoprodajnih poslov z nepremičninami, kar je sicer nekoliko več kot v predhodnem četrtletju, ko jih je bilo približno 17.400, vendar manj od rekordnega lanskega prvega polletja, ko jih je bilo 19.300.

Cene stanovanj v Sloveniji od obrata v prvi polovici leta 2015 rastejo vse hitreje. Povprečna cena rabljenega stanovanja je bila v prvem polletju letošnjega leta za šest odstotkov višja kot v drugem polletju lanskega leta in za 11 odstotkov višja kot v prvem polletju 2017. V primerjavi s prvo polovico leta 2015 je bila višja že za 22 odstotkov, medtem ko so bile le povprečne cene še vedno za štiri odstotke nižje kot leta 2008, ko so bile na cenovnem vrhu.

Cene hiš kljub pospešeni rasti, tako kot cene stanovanj, v prvi polovici leta še niso dosegle cenovnega vrha iz leta 2008. Po oceni so bile v prvem polletju 2018 v povprečju še vedno nižje za okoli 10 odstotkov.

Po pričakovanjih cene stanovanjskih nepremičnin rastejo najhitreje v Ljubljani in okolici ter na Obali, kjer je povpraševanje največje. Povprečna cena rabljenega stanovanja je v Ljubljani je dosegla 2770 evrov na kvadratni meter in je kot edina na obravnavnih območjih presegla ceno iz leta 2008. Cene stanovanj v Ljubljani so zaradi pospešene rasti v zadnjem letu prehitele cene na Obali brez Kopra (2520 evrov na kvadratni meter), kjer so praviloma sicer najvišje.

Visoke cene stanovanj v Ljubljani, kjer se v povprečju proda četrtina vseh stanovanj, so odločilno vplivale tudi na dvig povprečne cene rabljenih stanovanj v Sloveniji, ki je dosegla 1750 evrov na kvadratni meter.
 

Komentarji: