Dela bodo stala 1,5 milijona evrov, izpad dohodkov več kot milijon evrov dnevno

Progo bodo vnovič odprli jutri ob 10. uri dopoldne. 

Objavljeno
12. avgust 2019 20.26
Posodobljeno
12. avgust 2019 20.37
Dela bodo po trenutnih izračunih stala 1,5 milijona evrov. FOTO: Marko Feist 
STA
STA
Slovenske železnice končujejo s sanacijo proge Divača-Koper, potrebno po junijskem iztirjenju tovornega vlaka in izlitju kerozina pri Hrastovljah. Progo bodo vnovič odprli v torek ob 10. uri, so potrdili na Slovenskih železnicah.

Do nesreče tovornega vlaka, ki je prevažal kerozin, je prišlo 25. junija. V predoru pri Hrastovljah se je iztirilo šest vagonov, pri čemer se je ena od cistern poškodovala in izteklo je približno 11.000 litrov goriva. Nesreča je ohromila železniški promet iz koprskega pristanišča, razkrila pa tudi ranljivost vodnih virov v Sloveniji. Z namenom maksimalnega zmanjšanja okoljske škode so Slovenske železnice na kraju nesreče takoj izkopale 160 kubičnih metrov materiala, v katerem bi bil lahko kerozin. Progo so za promet ponovno odprli 29. junija.

Minulo soboto so začeli še z dokončno sanacijo proge, v okviru katere bodo zamenjali 150 metrov železniškega tira v predoru Dol, ki je bil po nesreči postavljen za odvijanje železniškega prometa z zmanjšano hitrostjo. Napovedali so, da bodo dela trajala tri dni, v tem času pa so potnikom zagotovili nadomestni avtobusni prevoz.

V skladu z odločbo Agencije RS za okolje nameravajo v tem času tudi dodatno urediti odvodnjavanje pod železniškim tirom in namestiti dodatne zaščitne ponjave, delno pa bodo obnovili tudi kretnico, ki je bila v nesreči poškodovana in do sedaj ni bila v funkciji. V času tridnevne zapore bodo izvedli še popolno sanacijo spodnjega in zgornjega ustroja na drugi kretnici železniške postaje Hrastovlje.

image
V predoru pri Hrastovljah se je iztirilo šest vagonov. FOTO: Marko Feist 


Dela jih bodo po trenutnih izračunih stala 1,5 milijona evrov. K temu znesku je treba zaradi popolne zapore proge prišteti še izpad prihodkov, ki znaša več kot milijon evrov dnevno. Delavci so z deli glede na predviden načrt v nekajurni zamudi, v Slovenskih železnicah pa se kljub temu nadejajo, da bo promet na tem odseku ponovno sproščen v torek ob 10. uri.

Medtem Slovenske železnice še naprej izvajajo tudi monitoring morebitnega onesnaženja vode s kerozinom. Že pred časom so nedaleč od mesta nesreče izvrtali posebno vrtino, da bi iz podzemlja izčrpali iztekli kerozin, a je pomočnik direktorja SŽ Infrastruktura Anton Zvone Ribič povedal, da po zadnjih analizah goriva tam ni.

Če bi vzorci pokazali prisotnost onesnaževal, bodo izvedli predvidene ukrepe za omejitev širjenja in obvladovanja oblaka kerozina, izvedli pa bodo tudi vse potrebne ukrepe za varovanje vira pitne vode za Obalo. Od nesreče pristojni iščejo tudi nov vodni vir za Kras in Istro. Nabor različic bo ožja delovna skupina pripravila do septembra. Ko bodo nabor potrdili, bo sledila priprava razpisa za izbiro izvajalca primerjave različic, je po zadnjem srečanju prejšnji teden dejal direktor direkcije za vode Tomaž Prohinar.