Delničarji zavrnili likvidacijo Istrabenza. Ali sledi stečaj?

Predlog o prenosu premoženja Istrabenza na DUTB na skupščini ni dobil dovolj podpore.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Koper – Delničarji Istrabenz holdinga na današnji skupščini niso podprli predloga o likvidaciji družbe. Za takšen predlog je glasovalo le 67 odstotkov prisotnega kapitala, za sprejetje pa bi se s takšnim sklepom moralo strinjati tri četrtine prisotnih glasov.

Holding Istrabenz je po prenosu Istrabenz Turizma na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) septembra postal insolventen, zato je za danes sklical skupščino in predlagal prenos preostalega premoženja na slabo banko ter odločanje o likvidaciji družbe. Takšno rešitev je podpirala tudi slaba banka, a se s tem ni strinjala zadostna večina delničarjev. Kot je mogoče izvedeti, so proti likvidaciji glasovali BSL Andreja Toša mlajšega in Hoteli Cavtat. Skupaj je bilo na skupščini prisotnega 78 odstotkov kapitala.



Istrabenz ima do DUTB še za slabih 74 milijonov evrov dolga, med premoženjem holdinga pa so ostali še polovični delež v Adriafinu, ki je lastnik Vinakopra, nekatera zemljišča na Obali in nekaj terjatev. Istrabenz naj bi pred likvidacijo to premoženje prenesel na DUTB.
 

Nove okoliščine


»Preučili bomo nove okoliščine in v skladu s tem sprejeli nadaljnje odločitve,« odgovarjajo v Istrabenzu. Ker je družba insolventna, ima zdaj 30 dni časa, da z razdolžitvijo oziroma dokapitalizacijo insolventnost odpravi ali pa gre v stečaj. Ker je Intus Invest Petra Krivca in Hermana Rigelnika, ki je skoraj 13-odstotni delničar Istrabenza, je danes objavil namero za prevzem družbe, saj da želijo maksimirati vrednost naložbe, bo uprava pri reševanju insolventnosti dodatno omejena.



Uvedba stečaja Istrabenza pa pomeni, da bo mogoče izpodbijati določene posle za leto dni nazaj, med njimi tudi ustavitev prodaje Istrabenzovih hotelov in njihov prenos na DUTB. V slabi banki po naših informacijah zaradi tega menda niso pretirano zaskrbljeni, saj da je bil prenos Istrabenza Turizma izveden po tržni ceni zaradi česar posel naj ne bi bil sporen.

Delničar Istrabenza Srečko Kenda in šef holdinga Andrej Laznik FOTO: Nataša Čepar
Delničar Istrabenza Srečko Kenda in šef holdinga Andrej Laznik FOTO: Nataša Čepar


Na prevzemno namero Intus Investa so se že odzvali mali delničarji. V Društvu mali delničarji Slovenije (MDS) so opozorili, da je v holdingu Istrabenz še 9355 delničarjev, ki od svoje investicije nimajo žal nič več. V Društvu MDS zato upajo, da bo prevzemna ponudba bistveno višja od enega evra za delnico, kar bi delničarjem omogočilo izstop, sicer bi bili stroški višji od izplena.

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev so se zaradi napovedane prevzemne namere zavzemali za preklic skupščine, zato so z rezultatom glasovanja zadovoljni.


Toša še zanima Adriafin


Andrej Toš mlajši je povedal, da BSL še vedno zanima nakup polovičnega deleža v Adriafinu, sicer večinskemu lastniku Vinakoper in nekaj zemljišč na Obali. Zanj se je že zanimal, a je DUTB zaradi prenizke ponudbe prodajo preprečila. »To je za nas v redu, šlo je po pričakovanjih in zdaj je možen transparenten postopek prodaje. Zanima nas izključno Istrabenzov delež v Adriafinu,« je po koncu skupščine komentiral Andrej Toš mlajši, predstavnik družbe BSL, ki ji je Gorenjska banka, v lasti Miodraga Kostića, prejšnji teden prodala svoj 7,3-odstotni delež Istrabenza. Če bi šel Istrabenz v likvidacijo, po Toševih besedah delničarji ne bi imeli zadostne možnosti vpogleda v dogajanje.

»Delež od Gorenjske banke smo odkupili zato, da bi dobili več informacij. Od zadnje dražbe za Adriafin namreč nismo dobili nobenih pojasnil, zakaj z našo ponudbo nismo bili uspešni,« je pojasnil. Zavrnil pa je namige, da bi deloval v kakršni koli povezavi s Kostićem. »Zastopamo zgolj lasten interes,« je zagotovil. Toš ne pričakuje, da bo zdaj nujno sledil stečaj Istrabenza Scenarijev je možnih več, je še dejal.


Kot če skupščine ne bi bilo


Srečko Kenda, eden od malih delničarjev Istrabenza, nekoč pa član uprave, je dejal, da je razplet na skupščini identičen, kot če bi bila preklicana. »Država se ves čas spreneveda,« je menil in za komentar glede usode Istrabenza predlagal, naj se raje obrnemo na Dob, kjer se nahaja njegov nekdanji nadrejeni Igor Bavčar.

»Pripravljeni smo bili vložiti izpodbojne tožbe, tako da smo nad rezultatom glasovanja na skupščini prijetno presenečeni,« je v imenu združenja malih delničarjev povedal Kristjan Verbič. Prepričan je, da DUTB igra čudno vlogo, s tem ko je kot edini upnik predlagala likvidacijo Istrabenza. »Tako kot se je pojavila zadnja prevzemna ponudba, pričakujemo, da bi se še katera, in tedaj bi se pokazalo, ali je Istrabenzovo premoženje dejansko vredno  9 milijonov evrov, kolikor je uradno ocenjeno« meni.  Po njegovem mnenju je bil sporen tudi  DUTB zaseg družbe Istrabenz Turizem, ki naj bi jo ovrednotili na 40 milijonov evrov, čeprav naj bi po nekaterih informacijah zanje dobili celo dvakrat višjo odkupno ponudbo.

Komentarji: