Denar se seli na razvitejši zahod

Trgi v razvoju: Konec sinhrone rasti na svetovnih delniških trgih v prvem polletju 2018
Fotografija: BA
Odpri galerijo
BA

Globalni investitorji so junija dvignili 12,4 milijarde dolarjev iz različnih tipov delniških skladov, kar je največ po oktobru 2008 (mesec dni prej je propadla banka Lehman Brothers in svetovni indeksi so izgubili več kot 60 odstotkov vrednosti). Seveda zdaj nismo v niti malo podobnem položaju. Če pogledamo pobliže, vidimo, da gre za selitev sredstev iz tako imenovanih trgov v razvoju v bolj razvite zahodne trge, kar je eden prvih pokazateljev konca sinhrone globalne rasti. Junija je tako iz skladov, ki držijo delnice podjetij iz trgov v razvoju, odteklo kar 5,4 milijarde dolarjev sredstev, medtem ko je bil ameriški borzni trg deležen 6,3 milijarde dolarjev investicij svežega denarja.

Vzrok za selitev denarja je prekinitev visoke rasti trgov v razvoju. Tej smo bili priča še posebno v drugi polovici preteklega leta, potem pa se je januarja letos zaradi ameriške uvedbe carin in rasti dolarja trend ustavil. Dolar je pridobil vrednost zaradi trenutne monetarne politike ameriške centralne banke (Fed), ki že od začetka leta postopoma zmanjšuje količino dolarjev v obtoku in dviguje ključno obrestno mero. Tako je po skoraj dveh letih drsenja glede na druge valute letos pridobil skoraj tri odstotke vrednosti.

Posledica tega je znižanje rasti delniških tečajev v državah v razvoju. Močnejši dolar podraži njihovo zadolževanje. Države v razvoju so praviloma dokaj zadolžene v tujih valutah zaradi visoke inflacije v domači valuti in nizke razvitosti domačih kapitalskih trgov. Zato ne čudi, da je letošnji donos ameriškega indeksa SP 500 pozitiven in znaša 4,5 odstotka, medtem ko je indeks trgov v razvoju (MSCI Emerging Markets Index) letos izgubil 6,43 odstotka, kitajski indeks borze v Shenzenu, indeks SHSZ300, pa celo 15,46 odstotka.

Komentarji: