Govorice o bančni poroki v Nemčiji

Bloomberg: Za kritike to ne bi bila optimalna rešitev
Fotografija: FILE - In this Oct. 11, 2016 file photo, water spills out of a small dragon sculpture on a fountain with the headquarters of the Deutsche Bank in background in Frankfurt, Germany, Deutsche Bank says it is planning a capital increase to raise 8 billion euros (US $8.45 billion). The German lender said in a statement Sunday March 5, 2017 that the capital increase will come through the issuance of up to 687.5 million new shares (AP Photo/Michael Probst,file) Foto Michael Probst Ap
Odpri galerijo
FILE - In this Oct. 11, 2016 file photo, water spills out of a small dragon sculpture on a fountain with the headquarters of the Deutsche Bank in background in Frankfurt, Germany, Deutsche Bank says it is planning a capital increase to raise 8 billion euros (US $8.45 billion). The German lender said in a statement Sunday March 5, 2017 that the capital increase will come through the issuance of up to 687.5 million new shares (AP Photo/Michael Probst,file) Foto Michael Probst Ap

Berlin – Predsednik uprave Deutsche Bank Christian Sewing je še nedavno pozival, da je za reševanje največje, a tudi najbolj težavne nemške banke potrebnega več časa, po medijskih informacijah pa mu za preobrat ostaja le še nekaj mesecev. Pri tiskovni agenciji Bloomberg z navajanjem neimenovanih virov nemške vlade namigujejo na bližnjo združitev s Commerzbank.

Vodstvo Deutsche Bank poskuša položaj umiriti z zmanjševanjem stroškov, a so delničarji vse bolj nezadovoljni zaradi velikih izgub v lanskem in prejšnjih letih, negotovost pri največji nemški banki pa so še povečale novembrske racije zaradi sumov pranja denarja. Ob objavi Bloombergovega poročila so delnice obeh velikih nemških bank kljub temu padle, saj njuna združitev za mnoge ni optimalna rešitev. Regulatorji iz Evropske centralne banke bi raje videli združitev Deutsche Bank s kakšnim tekmecem iz drugih evropskih držav tudi zato, da bi s tem spodbujali združevanje evropskega finančnega prostora, in celo pri nemškem regulatorju BaFinu po nekaterih poročilih verjamejo, da sta obe veliki nemški banki ta čas prešibki, da bi njuna združitev prinesla eno močno, zato pred takšnim ukrepom najprej zagovarjajo konsolidacijo vsake od njiju. Tudi v tem primeru viri ostajajo anonimni.

Pri Deutsche Bank naj bi največje prednosti videli v združitvi s švicarsko UBS, manj izpostavljena Commerzbank pa bi lahko bila po teh ocenah privlačna za tuje investitorje, ki bi želeli razširiti svojo navzočnost na nemškem trgu. Pri Bloombergu tudi poudarjajo, da je uspešne združitve težko doseči, domneva, da bo združitev Deutsche Bank in Commerzbank prinesla močno domačo banko, pa se vseeno zdi v ospredju razmišljanj tistih krogov nemške vlade, ki zagovarjajo združitev na domačem bančnem terenu. Obe banki sta ključni partnerici nemškega izvozno usmerjenega gospodarstva.

Nemška vlada naj bi pritiskala na odločitev tudi zato, ker ne verjame, da bi lahko Deutsche Bank postavili na trdnejše noge še pred morebitnim novim padcem gospodarske rasti, potem ko za letos napovedujejo komaj enoodstotno. Nemška država je po reševanju iz zadnje finančne krize še vedno ena od lastnic Commerzbank, za Deutsche Bank pa ni nujno, da se ji napovedujejo lepši časi. Že doslej se je morala zagovarjati zaradi vrste dvomljivih poslov in tudi plačevati visoke kazni, po prevzemu večine v predstavniškem domu pa ameriški demokrati ne skrivajo tudi svoje odločenosti za preverjanje povezav s predsednikom Donaldom Trumpom. Demokrati sumijo, da se prav v Frankfurtu skriva eden od ključev predsednikovih poslov z Rusijo.

Komentarji: