Devetdesetletnika kujeta visoke dobičke; do kdaj še?

Vroča delnica: BH po odhodu Warrena Buffetta najbrž ne bo več rasel s takšno hitrostjo, a bo ostal konkurenčen
Fotografija: BH Foto D
Odpri galerijo
BH Foto D

Berkshire Hathaway (v nadaljevanju BH) je holding s široko paleto hčerinskih družb, ki se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi – zavarovanja, železnica, javne službe, zasebna podjetja (proizvodna, storitvena) – in ponujajo finančne produkte. Ključni figuri holdinga sta znana value investitorja (kupujeta podcenjena podjetja in v naložbah vztrajata precej let). Oba sta stara precej več kot 80 let. Warren Buffett ima 87 let in zaseda kar tri zelo pomembne vloge v holdingu BH, saj je predsednik upravnega odbora, CEO oziroma izvršni direktor ter upravljavec premoženja holdinga. Charles T. Munger je s 94 leti verjetno eden najstarejših uspešnih finančnikov in je podpredsednik upravnega odbora holdinga BH. Buffett ga je označil za svojega partnerja in najtesnejšega sodelavca v celotni svoji karieri.

Tako Buffet kot Munger sta v svetu upravljanja premoženja znana po svojih nadpovprečnih donosih. Munger je v 15-letnem obdobju v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja dosegel povprečni letni donos okoli 19 odstotkov, medtem ko je primerjalni indeks dosegel le pet odstotkov. Finančno krizo leta 2008 je holding BH pričakal v dobri kondiciji, saj so imeli velik delež portfelja v denarju. Zato so lahko izvedli večje nakupe deležev podcenjenih podjetij. Ob normalizaciji gospodarskih razmer so bile te naložbe nadpovprečno donosne.


Dobiček iz zavarovalništva


Izjemno konkurenčne prednosti BH izhajajo ne samo iz seštevka vseh segmentov, ampak predvsem iz njihovega zavarovalniškega segmenta, ki ustvari kakšno tretjino dobička pred davki. Pri zavarovanjih stranke nočejo imeti premijskega produkta, saj jih je zelo lahko replicirati. Njihov konkurenčni položaj se na dolgi rok ne bo občutno spreminjal, čeprav se srečujejo z dvema visokima ovirama. Prva je izjemna velikost holdinga BH – upravlja kar več kot 700 milijard dolarjev sredstev, od tega je dobra polovica lastnega kapitala.

Leta 2017 je dosegel več kot 250 milijard dolarjev prihodkov in skoraj 45 milijard dobička po davkih. Tako velik holding bo težko dosegal pretekle stopnje rasti tudi v prihodnje. Drugi, še pomembnejši negativni dejavnik bi bil odhod Warrena Buffetta v pokoj in negotovo je, ali bodo njegovi nasledniki enako uspešni kot on. Najverjetneje so dobro pripravljeni na takšen scenarij in se za samo poslovanje holdinga ne bi nič občutno spremenilo.


Napoved petodstotne rasti


BH ima v svoji bilanci precej gotovine in kratkoročnih vrednostih papirjev, ki bi jih lahko investiral v prihodnosti, ko bo zaznal izredne nakupne priložnosti. Tako bi lahko nadaljeval trend doseganja nadpovprečnih rezultatov. Zdaj tega ne počne, saj ni primernih tarč. Med letoma 2008 in 2017 je BH knjigovodsko vrednost šestkrat povišal za več kot deset odstotkov. V prihodnje bo rast te vrednosti najverjetneje okoli petodstotna. Presežna denarna sredstva bo namenil izplačilom dividend in odkupom lastnih delnic.

BH je pred nekaj dnevi presenetil finančno javnost z novico, da bo kupoval lastne delnice tudi prek 1,2-kratnika knjigovodske vrednosti, kot je bila v preteklosti določena najvišja cena za nakupe lastnih delnic. Še vedno bo ohranjal 20 milijard dolarjev v denarju – od 109 milijard dolarjev, ki jih ima na računu.

Komentarji: