Dodatnih 95 milijonov za omilitev posledic epidemije

Namen Sklada skladov covid-19 bo omiliti posledice prek mikroposojil ter posojil za raziskave, razvoj in inovacije.
Fotografija: Obstoječemu skladu SID banke se pridružuje nov Sklad skladov covid-19 v višini 95 milijonov evrov. FOTO: Banka Slovenije
Odpri galerijo
Obstoječemu skladu SID banke se pridružuje nov Sklad skladov covid-19 v višini 95 milijonov evrov. FOTO: Banka Slovenije

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je s SID banko podpisalo sporazum o financiranju, s katerim se obstoječemu skladu SID banke pridružuje nov Sklad skladov covid-19 v višini 95 milijonov evrov. Njegov namen je omiliti posledice epidemije na gospodarstvo prek mikroposojil ter posojil za raziskave, razvoj in inovacije.



Sklad skladov covid-19 je nov sklad v okviru SID banke, ki je namenjen predvsem odpravi in blaženju negativnih posledic covida-19 ter pomoči naložbam podjetij. Z ugodnimi mikroposojili in posojili nudi možnost financiranja obratnih sredstev na naložbenem področju podjetništva ter raziskav, razvoja in inovacij, s čimer podjetjem pomaga pri zagotavljanju likvidnosti in lažjemu okrevanju.
 

Posojilni potencial za podjetja


Skladno s sporazumom, ki sta ga danes podpisala gospodarski minister Zdravko Počivalšek in predsednik uprave SID banke Sibil Svilan, je v okviru tega sklada na voljo dodatnih 65 milijonov iz evrov evropske kohezijske politike. Evropska sredstva bodo z dodatnimi sredstvi SID banke in izbranih finančnih posrednikov obogatena na predvidoma 95 milijonov evrov posojilnega potenciala za podjetja.

Kot so sporočili z ministrstva, glede na razmere v gospodarstvu predvidevajo, da bo največji del sredstev do podjetij plasiran v letošnjem in v prihodnjem letu. Financiranje končnih prejemnikov z mikroposojili za mala in srednje velika podjetja bo potekalo prek izbranih finančnih posrednikov, posojila za raziskave, razvoj in inovacije pa bo izvajala SID banka.

V SID banki, ki jo vodi Sibil Svilan, gredo naproti podjetjem, ki imajo težave zaradi posledic koronavirusa. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
V SID banki, ki jo vodi Sibil Svilan, gredo naproti podjetjem, ki imajo težave zaradi posledic koronavirusa. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Finančni instrumenti za dodatno pomoč


»Razmere, ki so posledica epidemije, niso začasne, zato moramo razmišljati o dveh segmentih ukrepov za pomoč gospodarstvu. Prvi sklop zajema ukrepe za blažitev posledic epidemije, ki so zajeti v vseh štirih protikoronskih zakonih in katerih temeljna cilja sta ohranitev delovnih mest ter likvidnosti podjetij. Drugi sklop ukrepov pa se nanaša na obnovo gospodarstva in njegovo rast v obdobju po epidemiji,« je povedal Počivalšek.

Sredstva Sklada skladov covid-19 so namenjena podjetjem vseh velikosti, kar sledi strateškemu cilju ministrstva v smeri razvoja vseh segmentov gospodarstva. Velika podjetja lažje zmorejo investicijska vlaganja sama, medtem ko je to za srednja in mala podjetja pogosto neobvladljiv izziv.

Finančni instrumenti, ki so na voljo v okviru novega Sklada skladov covid-19, nudijo dodatno pomoč za blaženje posledic krize zaradi epidemije, so navedli.

Komentarji: