Donald Trump plača za bencin že toliko kot Borut Pahor leta 2000

Podražitve goriv lomijo volitve v ameriški kongres
Fotografija: Katrca Boruta Pahorja je bila še "mladoletna", ko so bile na slovenskih benciskih črpalkah nazadnje takšne cene goriv kot jih zdaj gleda šofer ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Foto: Official White House Photo
Odpri galerijo
Katrca Boruta Pahorja je bila še "mladoletna", ko so bile na slovenskih benciskih črpalkah nazadnje takšne cene goriv kot jih zdaj gleda šofer ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Foto: Official White House Photo

V ZDA takšnih cen pogonskih goriv niso v tem času videli že štiri leta. Za galono bencina je v povprečju na drugi strani luže treba odšteti 2,876 dolarja (to je 0,65 evra na liter).

Američani so sicer vajeni, da cene "znorijo" v poletni sezoni dopustov, a se z jesenjo tudi opazno znižajo. Tokrat pa se to ni zgodilo. Visoke cene je zakuhal ameriški predsednik Donald Trump, ki je ZDA umaknil iz jedrskega sporazuma z Iranom in proti perzijski državi uvedel sankcije. Od novembra dalje bi morali sankcije uvesti tudi vsi drugi, če še hočejo poslovati v ZDA. Iran dnevno načrpa okoli štiri milijone sodov surove nafte, okoli 1,5 milijona sodov je tudi izvozi.
 

Trump poziva k nižjim cenam


To pa je količina, ki je druge država Opeca težko nadomestijo. Trump sicer članice Opeca poziva naj povečajo črpanje, toda tako Savdska Arabija, kot tudi sicer nečlanica Opeca Rusija, črpata zelo blizu meja zmogljivosti. Druge država članice niti približno nimajo dovolj kapacitet, da bi nadomestile morebitni izpad Iranske nafte. Povrhu vsega pa ZDA dnevno načrpajo rekordnih 11 milijonov sodov dnevno, kar je tudi zgornja zmogljivost črpanja. Pozivi Donalda Trumpa k povečanju črpanja so zato brez učinka, posledično pa to podpihuje špekulacije in viša ceno črnega zlata.

Cena nafte brent je presegla 81 dolarjev za sod. Tako draga ni bila nafta že vse od leta 2014. Skoraj gotovo bomo zadnjo podražitev nafte občutili tudi v Sloveniji ob naslednji spremembi reguliranih cen. Zaradi rekordnega črpanja nafte v ZDA se zahodno-teksaška lahka nafta letos ni toliko podražila, a rast cen v zadnjem obdobju je dovolj, da podražitev občutijo tudi Američani v svojih denarnicah.
 

Bodo goriva odločala o sestavi kongresa?


Podražitev prihaja v precej neugodnem trenutku, saj bodo novembra v ZDA vmesne volitve v ameriški kongres. Za razliko od Slovenije in tudi EU, so ZDA zelo malo odvisne od mednarodnih povezav. Dokler je Donald Trump "nagajal" svetu s carinami, izstopom iz podnebnega sporazuma in drugimi potezami, večina Američanov tega ni opazila. Spor z Iranom pa v svojem žepu občuti skoraj vsak državljan.


V Sloveniji več davkov od končne cene v ZDA


Malo za šalo in malo zares. Najvišje cene bencina v zadnjih štirih letih v ZDA, so bile na bencinskih črpalkah v Sloveniji nazadnje videne leta 2000. Tudi če bi bila nafta zdaj zastonj Slovenija ne bi mogla imeti tako nizkih cen. Davki in davki na davke namreč znašajo dobrih 65 centov.
Regulirana cena (najvišja dovoljena cena ob regionalnih cestah) 95 oktanskega bencina v Sloveniji znaša 1,343 evra, do tega zneska pa so 0,78 evra dajatve.

Komentarji: