Drugi val poslabšal gospodarsko ozračje doma in na tujem

Pri nas se je najbolj znižal kazalnik zaupanja v storitvah in trgovini, manj pa v industriji, podoben trend zaznavajo tudi v Nemčiji.
Fotografija: Industrijo je drugi val manj prizadel kot druge dele gospodarstva. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Industrijo je drugi val manj prizadel kot druge dele gospodarstva. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Poslabšanje epidemiološke situacije in novo zaprtje države sta vplivala na gospodarsko ozračje pri nas, ki se je v novembru opazno poslabšalo, na mesečni ravni je njen kazalnik upadel za slabih sedem, na letni pa za 16 odstotnih točk. Znižal se je tudi kazalnik zaupanja, ki je bil v vseh gospodarskih panogah nižji kot oktobra, ugotavlja državni statistični urad (Surs).

image_alt
Val optimizma na borzah


Najbolj, za 14 odstotnih točk, se je znižal kazalnik zaupanja v storitvah, sledijo pa trgovina z 12-odstotnim znižanjem ter gradbeništvo in predelovalne dejavnosti, kjer je bilo znižanje zaupanja pet- oziroma dvoodstotno.


Poslabšanje tudi v Nemčiji


Novembra se je sicer poslabšalo tudi razpoloženje med nemškimi menedžerji. Kazalnik poslovnega ozračja, ki ga objavlja inštitut Ifo, je zdrsnil z 92,5 na 90,7 točke, in sicer predvsem zaradi znatno poslabšanih pričakovanj. Drugi val koronavirusa je prekinil nemško gospodarsko okrevanje, negotovosti se povečujejo, poslabšala se je tudi ocena trenutne situacije. 

Edina svetla točka sicer v Nemčiji ostaja industrijska proizvodnja, kjer število naročil še narašča, a počasneje kot v prejšnjih mesecih, medtem ko so se pričakovanja za prihodnje mesece zmanjšala. Na drugi strani pa je november prinesel dodatno znatno poslabšanje v nemškem storitvenem sektorju, še posebej na področju hotelov in gostinstva, ugotavlja Ifo.

Preberite še:

Komentarji: