Kakšno odpravnino si lahko obeta nekdanja uprava Petrola?

Družba Sij zavrnila špekulacije o ruskih interesih po prevzemu Petrola.
Fotografija: Uradni razlog za odhod so bila razhajanja glede izpolnjevanja strategije družbe. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Uradni razlog za odhod so bila razhajanja glede izpolnjevanja strategije družbe. FOTO: Jure Eržen

Medtem ko podrobnosti o razlogih za predčasen odhod uprave Petrola še vedno niso znane, na dan prihajajo številke o višini odpravnin njenih članov. Po neuradnih informacijah naj bi skupaj z nagrado za letošnje uspešno delo prejeli okoli 800.000 evrov.

Po neuradnih informacijah imajo Tomaž Berločnik, Rok Vodnik in Igor Stebernak trimesečni odpovedni rok, čeprav so podjetje zapustili še isti večer, ko so se sporazumeli o predčasnem prenehanju mandatov. Poleg tega naj bi jim pripadalo še šest plač odpravnine in celotna nagrada za letos. Po naših izračunih bi tako Berločniku pripadlo slabih 300.000 evrov bruto, Vodniku in Stebrnaku pa po okoli 230.000 evrov. Skupni znesek razhoda vključno z nagrado naj bi tako družbo stal nekaj manj kot 800.000 evrov. V Petrolu teh informacij ne komentirajo.

Petrol tudi letos načrtuje rekordne rezultate. V prvih šestih mesecih je ustvaril 2,726 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 12 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Kljub temu pa je čisti dobiček ob polletju zdrsnil za 1,7 odstotka in znaša 38,7 milijona evrov. Upad dobička je posledica slabšega finančnega dela in večjega vpliva hčerinskih družb, v katerih Petrol nima stoodstotnega lastništva, na rezultat skupine. Dobiček iz poslovanja se je namreč povečal za 23 odstotkov, na 66,1 milijona evrov.

Nadzorniki Petrola bodo prihodnji teden sklicali skupščino družbe. FOTO: Mavric Pivk
Nadzorniki Petrola bodo prihodnji teden sklicali skupščino družbe. FOTO: Mavric Pivk


Sij zanika interes po Petrolu


V Siju so danes zavrnili interese po lastniškem vstopu v Petrol. Sij kot obvladujoča v skupini Sij »ni imela, nima interesa in tudi v prihodnje ne načrtuje vstopa v lastniško strukturo družbe Petrol«, so sporočili iz podjetja in se tako odzvali na špekulacije o ruskih interesih po prevzemu Petrola, povezanih z lastništvom družbe Sij, ki so se v medijih pojavile takoj po sporazumnem odhodu uprave Petrola. Prva nadzornica Petrola Nada Drobne Popović, zadnja začasna šefinja družbe, je namreč finančna direktorica v hčerinski družbi Sija, Acroniju.



Nadzorni svet Petrola je 24. oktobra z upravo te družbe sklenil sporazum o predčasnem odhodu s funkcije. S položaja so se tako poslovili predsednik uprave in sveži menedžer leta Tomaž Berločnik ter člana uprave Rok Vodnik in Igor Stebrnak.

Vodenje družbe je do imenovanja nove uprave prevzela dosedanja predsednica nadzornega sveta Nada Drobne Popović, nadzorni svet pa je v upravo imenoval še direktorico za strateško obvladovanje stroškov na Petrolu Danijelo Ribarič Selaković. V upravi je medtem ostala delavska direktorica Ika Krevzel Panić.


Sklic skupščine


Javno objavljeno pojasnilo nadzornega sveta Petrola po mnenju Slovenskega državnega holdinga ni razkrilo dovolj podatkov o okoliščinah predčasnega prenehanja mandata uprave družbe, zato so včeraj napovedali zahtevo po sklicu skupščine družbe Petrol, na kateri bi se delničarji seznanili s podrobnejšo informacijo o tem. Iz Petrola pa so sporočili, da bodo nadzorniki že prihodnji teden na dnevni red uvrstili sklic skupščine s to temo.

Komentarji: