Država iz Abanke za dividendo vzela delnice Save Re

Umetnine Abanke bodo podarjene Narodni Galeriji
Fotografija:  FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
 FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo

Univerzalna skupščina Abanke je potrdila, da se za dividende nameni celotni lanski dobiček, a je država vložila nasprotni predlog, po katerem se spremeni način izplačila.

Iz objave sklepov skupščine je razvidno, da se bo za dividende namenilo 66.736.886,53 evra, pri čemer se 55.601.886,53 evra izplača v denarju. Preostanek, to je 11.135.000 evrov, pa se razdeli iz nedenarnih sredstev banke, in sicer s prenosom 655.000 delnic Sava Re (to je 3,8 odstotka druge največje zavarovalnice v Sloveniji). Izplačilo se izvede po zadnjem borznem tečaju delnic Sava Re, to je 17 evrov na delnico.

Država je tudi soglašala, da Abanka umetniško zbirko, katere knjigovodska vrednost znaša 216.000 evrov, podari Narodni galeriji.

Spomnimo, da so pogajanja o prodaji Abanke v sklepni fazi. V ožjem krogu kupcev so banka​ AIK Miodraga Kostića, ki je že lastnica Gorenjske banke, sledi ameriški sklad Apollo, lastnik NKBM, tretji kandidat za nakup pa je madžarska banka​ OTP, ki se je pred kratkim dogovorila za prevzem SKB banke. SDH je vse tri interesente pozval, da izboljšajo ponudbo. Neuradno naj bi vsi trije do konca aprila, ko se je iztekel rok, to tudi storili.

Komentarji: