Država tik pred prodajo Abanke razdelila dobiček

Umetniška zbirka darilo Narodni galeriji.

Objavljeno
14. maj 2019 15.40
Posodobljeno
14. maj 2019 15.51
 Foto: Jožže Suhadolnik/Delo
Skupščina družbe Abanka, predvidoma zadnja pred prodajo banke, bo razdelila lanski dobiček in dala soglasje upravi, da sklene darilno pogodbo za umetniško zbirko.

Abanka je skupščino sklicala danes, ker je država edini lastnik banke, pa bo skupščina izvedena že v četrtek. Država bo prejela 66,7 milijona evrov dividend, kar je malo več od lanskega čistega dobička skupine Abanka. Ta je namreč znašal 65,6 milijona evrov.

Država kot edini delničar bo tudi dala soglasje Abanki, da Narodni galeriji podari umetniška dela iz zbirke Abanke v skupni knjigovodski vrednosti 216.000 evrov. Katera so ta dela, iz sklica skupščine ni razvidno.

Spomnimo, da so pogajanja o prodaji Abanke v sklepni fazi. V ožjem krogu kupcev so banka​ AIK Miodraga Kostića, ki je že lastnica Gorenjske banke, sledi ameriški sklad Apollo, lastnik NKBM, tretji kandidat za nakup pa je madžarska banka​ OTP, ki se je pred kratkim dogovorila za prevzem SKB banke. SDH je vse tri interesente pozval, da izboljšajo ponudbo. Neuradno naj bi vsi trije do konca aprila, ko se je iztekel rok, to tudi storili.