Država prevzema Terme Olimia

Slovenski državni holding (SDH) je od Nove KBM kupil 20,87-odstotni delež. Objavili bodo ponudbo za prevzem preostalih delnic.

Objavljeno
19. julij 2019 14.34
Posodobljeno
19. julij 2019 14.55
Poleg Nove KBM sta največji lastnici Term Olimia državna Kapitalska družba (Kad) s 24,8-odstotnim deležem in Slovenske železnice, ki imajo 23,9 odstotka. FOTO: Arhiv Term Olimia
N. G.
N. G.
Slovenski državni holding (SDH) je od Nove KBM kupil 20,87-odstotni delež Term Olimia.

SDH je v juliju v imenu in za račun Republike Slovenije sklenil pogodbo o nakupu 147.309 delnic izdajateljice Terme Olimia. Po izpolnitvi odložnega pogoja bo Republika Slovenija pridobila 20,871-odstotni lastniški delež navedene družbe, so sporočili iz SDH.

S tem bodo država in z njo povezane družbe presegle dodatni prevzemni prag, zato namerava SDH javno objaviti ponudbo za prevzem preostalih delnic.

Največja lastnica Term Olimia je državna Kapitalska družba (Kad) s 24,8-odstotnim deležem, Slovenske železnice imajo 23,9 odstotka, družba Bioto 5,9 odstotka ter DUTB in SDH vsaka po dobre štiri odstotke.

V SDH bodo prevzemno ceno za delnico navedli v prevzemni ponudbi. Zaključek transakcije je predviden letos.

Država s tem uresničuje strategijo turizma, po kateri namerava država konsolidirati lastništvo in upravljanje turističnih podjetij z državnim lastništvom.

Nadzorni svet SDH je sicer ta teden podal soglasje k dopolnitvi letnega načrta upravljanja za leto 2019 za področje turizma – Načrt konsolidacije in prestrukturiranja turističnih družb v državni lasti in k sklenitvi mandatne pogodbe o opravljanju pravnih storitev v zvezi s konkurenčnim pravom. Letni načrt mora kot skupščina SDH potrditi še vlada.