Dunaj z največjo toplotno črpalko v srednji Evropi

S to inovativno in okolju prijazno toplotno oskrbo bodo vsako leto prihranili 40.000 ton CO2.
Fotografija: Največja toplotna črpalka bo ogrevala okoli 25.000 gospodinjstev. FOTO: Arhiv Wien Energie
Odpri galerijo
Največja toplotna črpalka bo ogrevala okoli 25.000 gospodinjstev. FOTO: Arhiv Wien Energie

Ljubljana – V dunajski elektrarni Simmering je začela obratovati največja in najzmogljivejša toplotna črpalka v srednji Evropi, ki ogreva 25.000 okoliških gospodinjstev. Vrednost projekta je znašala 15 milijonov evrov.

Dunaj si želi tudi v prihodnje ostati mesto z najboljšo kakovostjo življenja na svetu, zato je potrebno stalno zmanjševanje izpustov ogljikovega dioksida, je ob zagonu črpalke povedala dunajska mestna ministrica za okolje Ulli Sima. »Veliko lahko naredimo predvsem na področju ogrevanja. Nova toplotna črpalka je evropski vzor za inovativno in okolju prijazno toplotno oskrbo, saj vsako leto prihrani 40.000 ton CO2,« je še pojasnila.


V prihodnost usmerjene tehnologije


Gradnja velike toplotne črpalke se je v okrožju Simmering začela novembra 2017 in je trajala dobro leto. Toplotna črpalka deluje po istem principu kot hladilnik, le v obratni smeri. Pri hladilniku nastaja odvečna toplota med hlajenjem, medtem ko je pri toplotni črpalki toplota končni produkt. Vir toplote za veliko toplotno črpalko v dunajskem Simmeringu je odpadna topla voda iz elektrarn, ki bi jo sicer zlivali v Donavo, zdaj pa jo prek toplotne črpalke uporabijo za ogrevanje gospodinjstev. Napredna tehnologija v napravi omogoča, da lahko toploto pridobivajo že iz zelo hladne vode. Tako lahko črpalka z močjo 27,2 do 40 megavatov vodo s šest stopinj Celzija segreje celo na 95 stopinj Celzija.  
 
»Kot arterija skrbi velika toplotna črpalka za učinkovito kroženje, ki toploto črpa v dunajska gospodinjstva. Koriščenje odpadne toplote je bistveno za okolju prijazno toplotno preskrbo,« je ob zagonu poudaril direktor javnega energetskega podjetja Wien Energie Karl Gruber in dodal, da njihovo podjetje s to črpalko stavi na tehnologije, usmerjene v prihodnost. Podjetje bo v obdobju 2018–2023 v obnovljive vire energije, inovacije in zanesljivost preskrbe investiralo 870 milijonov evrov.

Komentarji: