DUTB s polnim vodstvom, na čelo Alpine začasno Gregor Krajnc

V ponedeljek se bosta Mateju Pircu pridružila še Andraž Grum in Bojan Gantar.

Objavljeno
24. maj 2019 10.53
Posodobljeno
24. maj 2019 14.24
Za krpanje Alpine bo začasno skrbel prvi nadzornik Gregor Kranjc. FOTO: Jure Eržžen/Delo
Vodstvo DUTB bo od ponedeljka v polni sestavi, saj se bosta Mateju Pircu, glavnemu izvršnemu direktorju, pridružila še izvršna direktorja Andraž Grum in Bojan Gantar, sedanji direktor Alpine. Gantarja bo na čelu Alpine začasno nadomestil predsednik nadzornega sveta Gregor Krajnc, s katerim bo še naprej sodeloval njegov predhodnik.

Iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) so sporočili, da bo Matej Pirc kot glavni izvršni direktor v prihodnje vodil področja upravljanja nepremičnin, skladnosti poslovanja, korporativne varnosti, notranje revizije, korporativnega komuniciranja in marketinga, kadrov ter glavno pisarno. Izvršni direktor Bojan Gantar bo pristojen za področji upravljanja terjatev in lastniških naložb. Izvršni direktor Andraž Grum bo odgovoren za poslovne analize in vrednotenje, pravo, nabavo in javno naročanje, finance, računovodstvo, kontroling in informatiko.


Pirc stavi na timsko delo


image
Matej Pirc Foto Uroš Hočevar/Delo

»Veseli me, da bo izvršni tim odslej deloval v polni sestavi, saj tudi za izvršno vodstvo velja, da je timsko delo eden izmed ključnih pogojev za kakovostne odločitve. DUTB je družba, ki mora v omejenem času delovanja doseči ambiciozno postavljene cilje. Verjamem, da jih bomo s popolnjeno vodstveno ekipo in zavzetimi zaposlenimi dosegli in v celoti izpolnili svoje poslanstvo, to je maksimirali iztržek od prodaje premoženja in s tem povrnili državi čim več denarja, ki ga je vložila v sanacijo bančnega sistema,« je izjavil Pirc.

Krajnc bo vodenje Alpine prevzel začasno, njegova naloga pa bo nadaljnje prestrukturiranje žirovske družbe, ki je v stoodstotni lasti DUTB. Alpina se je pod Gantarjevim vodstvom finančno prestrukturirala, zdaj nadaljuje poslovno prestrukturiranje in izboljšuje poslovanje. Lani je dosegla dobrih 50 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je 3,6 milijona evrov več kot leta 2017. Dobiček iz poslovanja je znašal 2,3 milijona evrov. Družba ima po dogovoru z upniki še okoli 18 milijonov evrov dolga, ki je vzdržen.


Priprava na prodajo Alpine


Predsednik upravnega odbora DUTB Tomaž Besek je v nedavnem pogovoru za Delo povedal, da gre Alpini dobro in da postaja zdravo podjetje, ki bi lahko postalo zrelo za prodajo. »Čakamo na letošnje rezultate, prihodnje leto pa bomo naredili oceno, ali je družba zrela za prodajo. Boljše poslovanje nam lahko prinese višjo kupnino,« je dejal.

Iz Alpine so danes sporočili, da bo Gantar v prehodnem obdobju še vedno sodeloval z novim vodstvom družbe. »Skupaj s Krajncem si bo prizadeval, da bo sprememba vodstva potekala na najboljši možen način in v dobro skupine Alpina. Gantar je zadovoljen z izbiro novega direktorja, saj ta dobro pozna poslovanje Alpine in izzive s katerimi se podjetje sooča. Hkrati poudarja, da bo tudi v novi vlogi sodeloval pri nadaljnjem razvoju vseh slovenskih podjetij v lasti DUTB. Pri tem je zelo pomembno, da DUTB in Alpina skupaj zasledujeta zastavljene strateške cilje, letne plane ter ohranjata pozitiven trend poslovanja, ki je rezultat dela vodstva in zaposlenih v zadnjih treh letih,« so še sporočili iz Alpine.