ECB je podaljšal pričakovano trajajanje rekordno nizkih obrestnih mer

Analitiki ECB so napoved gospodarske rasti območja evra za letos zvišali za 0,1 odstotne točke na 1,2 odstotka.
Fotografija: Mario Draghi bo, kot kaže, vrh ECB zapustil v času rekordno nizkih obrestnih mer. Foto Reuters
Odpri galerijo
Mario Draghi bo, kot kaže, vrh ECB zapustil v času rekordno nizkih obrestnih mer. Foto Reuters

Svet Evropske centralne banke (ECB) je podaljšal pričakovano obdobje rekordno nizkih obrestnih mer v območju evra. Če je do zdaj napovedoval, da bodo na sedanjih ravneh ostale »vsaj čez konec leta 2019«, je po novem njegova dikcija »vsaj čez prvo polovico leta 2020«.

Svet ECB, v katerem sedi tudi slovenski guverner Boštjan Vasle, pričakovano ni spreminjal obrestnih mer.  Po novem celo pričakuje, da bodo ključne obrestne mere na sedanji ravni ostale še vsaj čez prvo polovico leta 2020, vsekakor pa tako dolgo, kot bo potrebno, da se zagotovi nadaljnje vzdržno približevanje inflacije blizu, a pod dvema odstotkoma, kot je cilj ECB. Za zdaj je inflacija precej pod cilje; države v območju evra so namreč maja po prvi oceni evropskega statističnega urada  zabeležile 1,2-odstotno letno inflacijo.


ECB o refinanciranju bank


Svet ECB pa je sprejel je tudi nekaj podrobnosti glede izvajanja programa refinanciranja bank z ugodnimi posojili za spodbujanje kreditiranja podjetij (TLTRO III). Program se bo začel septembra letos in bo trajal do marca 2021. Obrestna mera za vsako operacijo bo določena na ravni, ki je za 10 bazičnih točk višja od povprečne obrestne mere, ki se bo uporabljala v operacijah glavnega refinanciranja v času trajanja posamezne operacije TLTRO III. Za dodatno spodbudo kreditiranju se bo za banke, katerih obseg posojanja bo presegal referenčno vrednost, uporabljala nižja obrestna mera.
 

Letos 1,2-odstotna gospodarska rast


Analitiki ECB so na podlagi najnovejših podatkov napoved gospodarske rasti območja skupne valute za letos zvišali za 0,1 odstotne točke na 1,2 odstotka, rahlo pa so poslabšali obete za 2020 in 2021, za 0,2 odstotne točke na 1,4 odstotka v prihodnjem letu in za 0,1 odstotne točke na 1,4 odstotka v 2021. Prevladujejo pa tveganja, ki bi lahko napoved znižala.

Rahlo je ECB spremenila tudi napovedi glede inflacije, ki naj bi vse do 2021 ostala kar precej pod dvema odstotkoma.

Komentarji: