Ena stavka na Pošti končana, že grožnja z novo

Pošta Slovenije pojasnjuje, kaj so se dogovorili s sindikatom.
Fotografija: V sindikatu delavcev prometa in zvez pravijo, da se pripravljajo, da Pošta Slovenije do konca leta ne bo zaposlila novih sodelavcev. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
V sindikatu delavcev prometa in zvez pravijo, da se pripravljajo, da Pošta Slovenije do konca leta ne bo zaposlila novih sodelavcev. FOTO: Roman Šipić/Delo

Komaj se je ena stavka na Pošti končala, zdaj že drugi reprezentativni sindikat grozi z novo. Sindikat delavcev prometa in zvez (SDPZ), ki ni sodeloval v pravkar končani stavki, je sporočil, da so pripravili zahteve za spremembe kolektivne pogodbe v prihodnjem letu, ki so bistveno večje od učinka stavkovnega dogovora, ki sta ga Pošta in sindikat sklenila v torek zvečer.

»Sindikalni boj zato še zdaleč ni končan, s spremembo kolektivne pogodbe v prihodnjem letu moramo doseči še precej več,« so sporočili s SDPZ.



Dodajajo, da se pripravljajo na dejstvo, da delodajalec do konca decembra ne bo zaposlil novih sodelavcev, s čimer bo kršil februarski dogovor: »Takrat bo treba sindikalne aktivnosti znova zaostriti, čeprav to pomeni, da bomo morali spet napovedati stavko. Dogovor z enim od dveh sindikatov za poslovodstvo ne pomeni, da si je kupilo socialni mir in da je rešilo svoje težave z upravljanjem Pošte Slovenije.«
 

Kaj se je Pošta dogovorila s sindikatom?


Iz Pošte Slovenije so sporočili, da so s sindikatom poštnih delavcev dosegli dogovor, ki je za poslovanje Pošte vzdržen. V dogovoru je določeno.
 
  • Pošta bo poleg 312 novo zaposlenih letos do konca marca 2020 dodatno povečala število zaposlenih v poštnem prometu za 35 delavcev in nadalje na osnovi dogovorjenih kadrovskih kazalnikov prilagajala število zaposlenih.
     
  • Prihodnje leto 1. januarja in 1. julija bo povišala osnovne plače delovnih mest v poštnem prometu. Masa plač se bo vsakokrat povišala za 3,75 milijona evrov.
     
  • Letos in prihodnje leto ostaneta dve referenčni obdobji za izplačilo presežkov ur, in sicer od 1. 1. do 30. 6. 2020 in od 1. 7. do 31. 12. 2020 (za prihodnje leto je bilo do sedaj predvideno eno 12-mesečno referenčno obdobje).
     
  • Delodajalec bo v letu 2021 izvedel revizijo izjave o varnosti z oceno tveganja ter okvirno analizo in zdravstveno oceno delovnih mest v poštnem prometu.
O končni oceni škode je v tem trenutku še  preuranjeno govoriti, vsekakor pa Pošta Slovenije izvaja vse aktivnosti in ukrepe za omilitev posledic izvedene stavke, so še sporočili in dodali, da bodo še naprej vodili socialni dialog.

 

Preberite še:

Komentarji: