EU dala zeleno luč za nadaljevanje trgovinskih pogajanj z ZDA

Evropska komisija želi skleniti dogovor o odpravi carin na industrijske izdelke, vključno z avtomobili, še do konca oktobra, kmetijski izdelki zaradi francoskega nasprotovanja ne bodo predmet pogajanj.

Objavljeno
15. april 2019 15.10
Posodobljeno
15. april 2019 15.30
Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker in ameriški predsednik Donald Trump imata le slabega pol leta časa za dokončanje trgovinskih pogajanj. FOTO Reuters
Evropska unija je danes kljub francoskemu nasprotovanju in belgijskemu vzdržanju odobrila nadaljevanje trgovinskih pogajanj z ZDA, ki naj bi vključevala odpravo carin na industrijske izdelke, vključno z avtomobili.

»Če se [z Američani] sporazumemo, da začnemo, gredo stvari lahko zelo hitro naprej,« je po zasedanju ministrov EU v Luksemburgu povedala evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström in dodala, da je evropska stran odločena, da pogajanja zaključi še v mandatu Juckerjeve komisije, ki se konča oktobra letos.

Trgovinska pogajanja med EU in ZDA ne bodo lahka, a na koncu bosta pridobili obe strani, cilj je izničiti carine na industrijsko blago in se dokončno izogniti trgovinskemu sporu, je bil z odločitvijo zadovoljen tudi nemški gospodarski minister Peter Altmaier.

Predvidena poganja bodo sicer vsebinsko precej ožja od propadlega sporazuma o čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu (TTIP), zaradi francoskih pomislekov tudi ne bodo vključevala kmetijskih izdelkov.