Evrsko območje maja s komaj 0,1-odstotno letno inflacijo

Cene na letni ravni so se v državah z evrom prejšnji mesec spet znižale, v Sloveniji smo imeli maja 1,4-odstotno deflacijo, ugotavlja Eurostat.
Fotografija: Slovenija je med državami, kjer se cene v povprečju najbolj nižajo v primerjavi z lanskim letom. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Slovenija je med državami, kjer se cene v povprečju najbolj nižajo v primerjavi z lanskim letom. FOTO: Matej Družnik/Delo

Ljubljana – V maju je povprečna letna stopnja inflacije v evrskem območju zdrsnila na 0,1 odstotka, kar je manj kot aprila, ko je znašala 0,3 odstotka, in znatno manj kot pred letom dni, ko je bila 1,2-odstotna. V celotni EU pa je bila maja povprečno nekaj višja, 0,6-odstotna stopnja inflacije, ugotavlja statistični organ Unije Eurostat.

Najbolj so k znižanju stopnje inflacije prispevale nižje cene energije, saj so prejšnji mesec v vseh državah EU veljali s tem povezani ukrepi za zajezitev posledic epidemije Covid-19. Cene energentov so so bile skoraj 12 odstotkov nižje kot pred letom dni.

Najnižjo letno rast cen oziroma njihovo znižanje so maja imeli v Estoniji (–1,8 odstotka), v Luksemburgu (–1,6 odstotka), na Cipru in v Sloveniji pa so se cene povprečno znižale za 1,4 odstotka. Na drugi strani pa so najvišje letne stopnje rasti cen imeli v državah, ki nimajo evra, in sicer na Poljskem (3,4 odstotka), Češkem (3,1 odstotka) in Madžarskem (2,2 odstotka). 

Stopnja inflacije v evrskem območju in tudi v Sloveniji je tako vse bolj pod ključnim denarnim ciljem ECB, ki predvideva rast cen, ki je blizu, a pod dvema odstotkoma.

Komentarji: