FOTO: Slovenci na vrhu jadralskega sveta

Slovenski jadralci so si na svetovnem prvenstvu jadralskega razreda RC44 v portugalskem Cascaisu prijadrali najvišja mesta – zaostali so le za rusko posadko.
Fotografija: Ob idiličnih prizorih jadrnic nemalokrat pozabimo na ekstremne fizične napore, ki jih v pripravo in jadranje vlagajo jadralci in tehnična ekipa. FOTO: Uroš Kekuš Kleva
Odpri galerijo
Ob idiličnih prizorih jadrnic nemalokrat pozabimo na ekstremne fizične napore, ki jih v pripravo in jadranje vlagajo jadralci in tehnična ekipa. FOTO: Uroš Kekuš Kleva

Jadralska ekipa Nika Rusa Vladimirja Prošikina je edina, ki je trikrat zapored osvojila naslov svetovnih prvakov v jadralskem razredu. Tokrat je čez ciljno črto tekmovanja razreda RC44 priplula tik pred slovensko jadrnico Ceeref slovenskega podjetnika Igorja Laha.
Prvi tekmovalni dan ni dal slutiti, kakšna drama nas čaka do konca tekmovanja. Visoke temperature, zmeren veter, ki je pihal s hitrostjo okoli 12 vozlov, in posledično razmeroma mirno morje niso postregli z idealnimi pogoji za jadranje. Toda vse to se je spremenilo na drugi dan tekmovanja, ko je veter zapihal s hitrostjo 28 vozlov, kar je omogočalo vrhunske jadralne pogoje. Razburkano, če ne že kar podivjano morje je ekipe prisililo v rabo manjših glavnih jader in spinakerja. Sledili so še močni sunki vetra s hitrostjo do 35 vozlov, ki so povzročili številne tehnične okvare, ki so jih bile ekipe prisiljene odpraviti v kratkih premorih med posameznimi regatami.
V zadnji tekmovalni dan sta se ekipi Nike in Ceerefa odpravili z vsega petimi točkami razlike. Čeprav je bilo napeto do konca, je posadka Nike precej rutinirano obdržala prednost ter na koncu dneva za točko povečala prednost pred Ceerefom in si tako znova zagotovila naslov svetovnih prvakov. Ekipa Igorja Laha je kljub vsem poskusom ter z nekaj usodnimi napakami v začetnem delu tekmovanja morala priznati premoč ruski jadrnici, ki je na celotnem tekmovanju jadrala vrhunsko in kljub zahtevnim vremenskim pogojem obdržala zbranost.

V šampionski posadki trije Slovenci

Nika je svetovni primat dosegla leta 2015 na prizorišču letošnjega svetovnega prvenstva v portugalskem Cascaisu, uspeh pa je ponovila še lani v švedskem Marstrandu. Poleg krmarja in lastnika Vladimirja Prošikina in taktika Deana Barkerja ekipo sestavljajo tudi trije Slovenci – olimpijca Tomaž Čopi in Mitja Margon, Iztok Knafelc ter vodja tehnične ekipe Toš Skrt Golja.
Slovenska zgodba pa se ne konča samo pri jadralcih – 44-čeveljske »črne lepotice«, ki jih velikokrat primerjamo z jadralsko formulo ena, sta zasnovala legenda svetovnega jadranja Novozelandec Russell Coutts ter slovenski oblikovalec jadrnic Andrej Justin.
Atlantski ocean, močni vetrovi, visoka plimovanja ter obala, obdana s klifi in arhitekturnimi pomniki iz preteklosti – vse to ponuja Clube Naval de Cascais, ki skozi leto gosti številna jadralska tekmovanja in velja za jadralsko meko. Mesto je sploh znano kot kozmopolitski raj za bogate in slavne že od leta 1870, ko si je portugalska kraljeva družina v Cascaisu postavila svojo letno rezidenco in tako privabila številne premožne in ugledne svetovne osebnosti. Cascais danes velja za najbogatejšo občino ne samo na Portugalskem, temveč na celotnem Iberskem polotoku. Cene nepremičnin in življenjskih stroškov so temu primerno visoke.
Svetovni pokal RC44 se bo sklenil z zadnjim tekmovanjem sezone med 14. in 18. novembrom na Malti.

svetkapitala@delo.si

Komentarji: