Generalov posel stoletja

Nekdanji general hrvaške vojske Ante Gotovina se v poslu znajde vsaj tako dobro kot v vojni.
Fotografija: Podjetje Anteja Gotovine uspešno posluje in zaposluje 70 ljudi. FOTO: Niksa Stipanicev/Cropix
Odpri galerijo
Podjetje Anteja Gotovine uspešno posluje in zaposluje 70 ljudi. FOTO: Niksa Stipanicev/Cropix

Jutri se v Splitu začne za hrvaški turizem pomemben gostinski sejem Gastro Show, kjer bo trgovska družba Metro predstavila jadranskega modroplavutega tuna iz ribogojnic podjetja Pelagos net, ki je v lasti priljubljenega generala Anteja Gotovine, poročajo hrvaški mediji.

Podjetje, ki ga je Ante Gotovina s partnerji zagnal po tem, ko so ga na haaškem sodišču oprostili obtožb za vojne zločine med operacijo Nevihta in po njej, strmo povečuje prihodke – lani jih je do polovice leta podvojilo na slabih sedem milijonov evrov. Trgovska družba Metro je sklenila ekskluzivno pogodbo s Pelagosom za dobavo modroplavutega jadranskega tuna, ki bo dovolj kakovosten za pripravo sušija in sašimija.

Pelagos net ima trenutno v lasti tri gojišča tunov, dve v bližini Šibenika in eno na otokih nasproti Zadra. Upokojeni general se poleg tega, da prihodke povečuje za sto in več odstotkov na leto, lahko pohvali tudi s tem, da zaposluje 70 ljudi.

Pogodba z velikim trgovcem Pelagos net tako prvič odpira pot do polic mednarodne trgovske verige, v kateri zgolj na Hrvaškem kupuje več kot 160.000 kupcev. Za posel generala, ki so mu ob izpustitvi iz haaškega zapora vzklikali »heroj, in ne zločinec!«, pa je bolj pomembno, da Metro preskrbuje tudi profesionalne kupce, torej gostince in hotelirje vzdolž celotne hrvaške obale.

Komentarji: