Gorenje napoveduje nova delovna mesta, a odpuščanja niso izključena

Novo tovarno naj bi zgradili v Velenju in v Valjevu.

Objavljeno
18. marec 2019 13.21
Posodobljeno
18. marec 2019 18.42
Do odpuščanj bi po naših informacijah lahko prišlo na ravni celotne skupine Hisense, ne le v Gorenju. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Gorenje, ki je od lani v lasti kitajskega Hisensa, namerava v prihodnjih dveh letih odpreti dve novi tovarni - v Velenju in v Valjevu. V Velenju bodo na območju Gorenja postavili tovarno za proizvodnjo TV aparatov blagovne znamke Hisense, medtem ko bo Gorenje Valjevo s širitvijo proizvodnje in gradnjo dodatne proizvodne hale postalo center za hladilno tehniko skupine Hisense v Evropi.

Kot je v nedavnem pogovoru za Delo že povedal predsednik kolegija direktorjev Franjo Bobinac, nameravajo jeseni prihodnje leto odpreti novo tovarno televizorjev. V okviru priprav na gradnjo nove tovarne TV aparatov v Velenju so izvajalci zaključili arheološka izkopavanja na 3,5 ha veliki lokaciji znotraj Gorenja, kjer bo stal objekt. »Arheološka dela smo naročili in opravili še preden smo dali vlogo za pridobitev gradbene dokumentacije, saj je Zavod za varstvo kulturne dediščine območje bodoče tovarne že pred leti označil kot znano arheološko najdišče. Z vnaprej opravljenimi aktivnostmi za pridobitev obveznega kulturnovarstvenega soglasja smo se morebitnim zamudam zaradi poznejših obveznih arheoloških izkopavanj pri projektu povsem izognili,« pojasnjujejo v Gorenju.

Preberite tudi: Kitajci niso okupirali Gorenja

Prvo fazo gradnje nameravajo končati prihodnjo jesen in v začetku izdelovati okrog milijon TV aparatov na leto, v naslednji fazi pa načrtujejo povečanje zmogljivosti na 4 milijone televizorjev letno (do leta 2023). V začetku bodo v novi tovarni v Velenju odprli med 300 in 400 delovnih mest, v drugi fazi pa bo tam predvidoma delalo tisoč ljudi. Investicija bo vredna nekaj deset milijonov evrov. TV aparati iz te proizvodnje bodo namenjeni pretežno za evropski trg.


Širitev tudi v Valjevu
Širitev proizvodnje načrtujejo tudi v Gorenju Valjevo, kjer v obstoječi tovarni hladilno zamrzovalnih aparatov dela 1500 zaposlenih, lani pa so izdelali 672.000 aparatov. »Po preselitvi še zadnje preostale proizvodne linije vgradnih hladilnikov iz Velenja v Valjevo, ki bo končana aprila, se bo zmogljivost povečala za 150.000 aparatov letno, prihodnje leto pa nameravamo zgraditi tudi dodatno proizvodno halo za hladilno tehniko, kar bo pomenilo tudi 1000 novih zaposlitev in že v prvi fazi povečanje zmogljivosti za dodatnih 750.000 aparatov letno; gre za kombinirane hladilno-zamrzovalne aparate ter aparate side-by-side. Gorenje Valjevo bo s širitvijo postalo tudi center za hladilno tehniko skupine Hisense v Evropi,« še dodajajo. 

Čeprav v Gorenju napovedujejo nove zaposlitve, pa zaradi iskanja sinergij s Hisensom tudi zmanjševanje zaposlenih ni izključeno. »Racionalizacije se bodo torej dogajale tako na trgu kot tudi pri spreminjanju poslovnih procesov. To pomeni, da bomo upravljanje skupine poskušali narediti še bolj vitko in učinkovito, zmanjševali bomo tudi direktorske nivoje in število oddelkov. Namen ni odpustiti toliko in toliko belih ovratnikov ali administracije – morda se bo s spremembo procesov zgodilo tudi to –, a treba je povečati učinkovitost poslovanja,« je v pogovoru za Delo povedal Bobinac. Do odpuščanj bi po naših informacijah lahko prišlo na ravni celotne skupine Hisense, ne le v Gorenju. Številka menda še ni znana, lahko pa bi šlo za nekaj sto ljudi.