Gorenje Tiki prodalo Švedom

Družbo Gorenje Tiki je kupila švedska mednarodna korporacija NIBE Idustrier.
Fotografija: Foto Tomi Lombar
Odpri galerijo
Foto Tomi Lombar

Ljubljana – Gorenje Tiki bo dobilo novega lastnika. Velenjska družba je namreč 100-odstotni delež tega podjetja prodala švedski mednarodni korporaciji NIBE Idustrier, ki je eden ključnih igralcev na evropskem trgu proizvodnje električnih grelnikov vode.

Kot so sporočili iz Gorenja, ki je od lani v lasti kitajskega Hisensa, v skladu s svojo strategijo osredotočanja na temeljno dejavnost proizvodnje in trženja gospodinjskih aparatov skupina še naprej odprodaja svoje netemeljne dejavnosti.



»Tiki bo okrepil naš tržni položaj v vlogi enega največjih proizvajalcev grelnikov vode v Evropi, prav tako pa bomo pridobili proizvodne zmogljivosti v Srbiji. Hkrati bomo povečali svojo tržno prisotnost na novih in za nas zanimivih trgih vzhodne Evrope,« je dejal Gerteric Lindquist, predsednik uprave družbe NIBE. Celotna vodstvena ekipa Tikija ostaja v podjetju, Gorenje pa bo še naprej kupovalo izdelke v vlogi industrijskega kupca, medtem ko bo NIBE postala lastnica blagovne znamke Tiki.


Družba v odlični formi


Družba Gorenje Tiki je bila ustanovljena leta 1951 in je bila vse odtlej del Skupine Gorenje. Njeni letni prihodki od prodaje so znašali približno 35 milijonov evrov in ima močan tržni položaj v vzhodni Evropi. Večino prodaje predstavljajo grelniki vode in toplotne črpalke. Gorenje je bojlerje in radiatorje do leta 2010 proizvajalo tudi v Sloveniji, v ljubljanski Šiški, a so nato obrate zaradi previsokih stroškov proizvodnje zaprli in proizvodnjo preselili v Srbijo. Tam zdaj izdelajo pol milijona aparatov na leto, razvoj družbe pa je še vedno v Velenju. V Gorenju Tikiju je v Sloveniji zaposlenih 30 ljudi, v Srbiji pa trenutno 520, vendar število zaposlenih tam niha med 480 in 600 glede na sezonska gibanja.

Branko Apat Foto: Leon Vidic
Branko Apat Foto: Leon Vidic


»Gorenje Tiki je danes v odlični formi,« je dejal direktor družbe Branko Apat. Prepričan je, da bo družba NIBE izkoristila potencial družbe Tiki in sinergijske učinke v panogi ogrevalnih, prezračevalnih in klimatskih naprav (HVAC) v celotni regiji ter tako tej družbi zagotovila dolgoročno rast in razvoj.

Gorenje je aprila letos sklenilo prodajo družbe Gorenje Surovina.
 

Komentarji: