Gorenje z več kot stomilijonsko izgubo

Prodaja je upadla za štiri odstotke.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Skupina Gorenje, ki je lani pristala v rokah kitajskega Hisensa, je lani ustvarila 111,4 milijona evrov čiste izgube.

Prihodki od prodaje so se zmanjšali za štiri odstotke in lani znašali 1,186 milijarde evrov. Upad prihodkov je sicer vsaj delno posledica odprodaje nekaterih dejavnosti.

Kljub padcu prodaje so bili stroški poslovanja, vključno s stroški materiala in dela, večji kot leta 2017. Poleg tega je imela družba še 43 milijonov evrov večje druge prihodke, med katerimi so tudi slabitve.

Franjo Bobinac je slabe poslovne rezultate napovedal v zadnjem intevjuju za Delo.

Lansko leto je bilo za Gorenje prelomno, saj ste dobili strateškega partnerja. Kako pa ste zadovoljni z lanskim poslovanjem?

Strateški proces je res potekal hitro in učinkovito in na koncu so bili zadovoljni tako delničarji kot vodstvo. Rezultati poslovanja bodo predstavljeni v aprilu. Z njimi nismo zadovoljni, so pa po svoje razumljivi, saj je bilo lansko leto res tranzicijsko in celotno podjetje je bilo usmerjeno v strateški proces. Prav zaradi iskanja stratega smo imeli tudi velika nihanja tako na prodajnih kot na nabavnih trgih. In ni bilo preprosto, saj so se konkurenti poskušali zriniti na naše mesto. Zelo podobno je bilo pri dobavah komponent, kjer so bile tudi težave. Vse to pa je izrazito vplivalo na poslovanje. Drugi razlog, da je bilo to izjemno leto, pa so računovodska prilagajanja, ki običajno sledijo prevzemu in vplivajo na rezultat.

O številkah ne morete govoriti?
Ne.
 

Preberite še:

Komentarji: