Gorenjska banka cilja na desetodstotni tržni delež

O uvedbi ležarin na depozite v Gorenjski banki ne razmišljajo.
Fotografija: Gorenjska banka, poslovalnica na Dalmatinovi. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Gorenjska banka, poslovalnica na Dalmatinovi. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Kranj – Bilančna vsota Gorenjske banke, ki je v lasti AIk banke srbskega poslovneža Miodraga Kostića, je v prvem polletju znašala 1,872 milijarde evrov, kar je 2,2 odstotka več kot konec leta 2018. Zdaj ima banka petodstotni tržni delež, cilj pa je doseči desetodstotnega. 

Predsednik uprave Gorenjske banke Mario Henjak je povedal, da je cilj organska rast banke, zato odpirajo poslovalnice v Ljubljani, Kopru, Novem mestu, na trgu pa se ozirajo tudi po akvizicijah. Na vprašanje Dela, ali jih zanima nakup Hranilnice Lon, je Henjak odgovoril, da konkretnih nakupnih tarč ne more razkrivati, da pa jih zanimajo tako banke kot hranilnice. Sicer pa želijo tržni delež povečati predvsem v segmentu malih in srednjih podjetij ter prebivalstva, kjer rast znaša pet do šest odstotkov.



Čisti dobiček banke je v prvih šestih mesecih dosegel 22 milijonov evrov in je po besedah člana uprave Gorenjske banke Marka Filipčiča posledica povečanja prihodkov. Banka tudi nadaljuje s čiščenjem slabih posojil. Njihov delež so v prvem polletju znižali z 11 na osem odstotkov. Kot je povedal Filipčič, so nekatere slabe kredite odpisali, pri drugih unovčili zavarovanja, nekaj slabih terjatev pa so tudi prodali. Obsega dobrih posojil so povečali za šest odstotkov.

O uvedbi ležarin na depozite v Gorenjski banki ne razmišljajo. Kot pravi Henjak, je bolj pomembno, da stranke spodbudijo k vlaganju v alternativne sklade, kjer banka sodeluje z Zavarovalnico Triglav. »Strank ne želimo penalizirati, ker nam zaupajo denar,« je dodal.

Kranjska banka je končala tudi digitalizacijo faktoringa, kjer imajo približno petinski tržni delež.

Komentarji: