Gorenjska banka pod Kostićem napoveduje širitev

Kostićevi ne komentirajo, ali bodo oddali ponudbo za Abanko.
Fotografija: Foto Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Foto Tomi Lombar/Delo

Ljubljana - Zaradi podpisa sporazuma o nerazkrivanju tega ne morem komentirati, je na vprašanje o tem, ali bo AIK banka danes oddala zavezujočo ponudbo za nakup Abanke odgovorila predsednica izvršnega odbora te banke in prva nadzornica Gorenjske banke Jelena Galić. AIK banka je včeraj sklenila prevzem Gorenjske banke, kjer napovedujejo tako organsko rast kot rast s prevzemi v regiji.

Jelena Galić Foto Leon Vidic/Delo
Jelena Galić Foto Leon Vidic/Delo

AIK banka srbskega poslovneža Miodraga Kostića je v lastništvo Gorenjske banke vstopila z dokapitalizacijo leta 2016. Nato je svoj delež postopoma povečevala do slabe tretjine in v prevzemni ponudbi prišla do več kot 90-odstotnega deleža. Svoj 37-odstotni delež v Gorenjski banki je Kostiću prodala tudi Sava, ki je tako prejela 43 milijonov evrov kupnine. Kot je razumeti Galićevo, bodo v nadaljevanju speljali postopke za iztisnitev preostalih malih delničarjev.
 

Povečevanje tržnega deleža


Mario Henjak Foto Leon Vidic/Delo
Mario Henjak Foto Leon Vidic/Delo

Gorenjska banka ima trenutno pet odstotni tržni delež in naj bi tudi po prevzemu ostala samostojna. Predsednik uprave te banke Mario Henjak je danes napovedal, da želi Gorenjska banka do konca leta svoj tržni delež na področju prebivalstva povečati na sedem odstotkov. Poleg tega nameravajo postati prisotni v vseh večjih mestih po Sloveniji, najprej v Mariboru, Novem mestu in Kopru. Prav tako nameravajo podpirati podjetja, ki delujejo na srbskem in slovenskem trgu. »S strateškim partnerstvom nameravamo vlagati v dobre in donosne naložbe podjetij, ki delujejo na slovenskem in srbskem trgu,« je dejala Galićeva.

Galićeva je povedala, da je prevzem Gorenjske banke posledica načrtovane širitve v regiji. Pojasnila je, da ima AIK banka, ki je strateški lastnik, 500 milijonov evrov kapitala, 1,8 milijarde evrov bilančne vsote, 10,8-odstotni donos na kapital in 27-odstotno kapitalsko ustreznost. Po njenih besedah ima srbska banka prek 900 milijonov evrov likvidnih sredstev za nadaljnje naložbe.


Zapleti z dovoljenji


Čeprav je morala AIK banka lani zaradi težav pri pridobivanju soglasja srbske centralne banke prevzem Gorenjske banke preložiti za leto dni, Galićeva meni, da težav glede pridobivanja soglasij nimajo. Po poročanju medijev se je menda Kostić oziroma njegova MK Groupa zanimala tudi za nakup slovenske podružnice družbe Heta Asset Resolution, ki ima v lasti slabe terjatve nekdanje Hypo Alpe Adria Bank, a v Avstriji srbskemu zaradi tveganj, povezanih s pranjem denarja, domnevno tega nakupa ne dovolijo. Galićeva, ki interesa za Heto ni ne potrdila ne zanikala, ocenjuje, da AIK banka ni imela težav s pridobivanjem dovoljenj niti da ni imela težav s pranjem denarja.

Komentarji: