Gorenjska banka podvojila dobiček

V kranjski banki so zadovoljni s polletnim poslovanjem.
Fotografija: FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Tomi Lombar/Delo

V Gorenjski banki, ki je od letos v popolni lasti srbske AIK banke Miodraga Kostića, so zadovoljni s polletnimi rezultati. Kot navajajo, je čisti dobiček banke znašal 22 milijonov evrov, kar je skoraj dvakrat več kot v istem obdobju lani. Bilančna vsota pa je konec junija znašala 1,872 milijarde evrov in je bila v primerjavi s koncem leta 2018 višja za 2,2 odstotka.

Glavni dejavnik rasti bilančne vsote v letu 2019, po navedbah banke, predstavlja na strani obveznosti rast depozitov občanov in povečanje kapitala, na strani naložb pa povečanje kreditov. Obseg bruto kreditov je do konca junija zrasel za 1,121 milijona evrov.
Med krediti prebivalstvu še vedno glavnino predstavljajo stanovanjski krediti, ki so se v letošnjem letu povečali za 3,3 odstotka. Obseg poslov leasing se je v letu 2019 povečal za dobro petino.



Kapitalska ustreznost je bila konec junija 2019 15,1-odstotna. Gorenjska banka je dosegla 27,4-odstotni donos na kapital pred obdavčitvijo in triodstotni donos na aktivo pred obdavčitvijo.

»Gorenjska banka bo v letošnjem letu nadaljevala svoj načrt prerasti iz regionalne v vseslovensko banko pri poslovanju s prebivalstvom in podjetji. Poleg novih poslovalnic v Kopru in Mariboru bo letos odprla poslovalnico tudi v Novem mestu, v Ljubljani pa bo v poslovni stavbi Dunajska vertikala oktobra odprt nov sodobni bančni center,« še sporočajo iz kranjske banke.

Komentarji: