Pred Davosom IMF sklestil gospodarske napovedi, še posebej za Nemčijo

Največja evrska država naj bi po mnenju IMF dosegla le pičlo 1,3-odstotno gospodarsko rast, napovedi za ZDA in Kitajsko za zdaj ostajajo nespremenjene.

Objavljeno
21. januar 2019 14.15
Posodobljeno
21. januar 2019 18.12
Svetovni gospodarski forum poteka torka do petka v Davosu, letos pa bo potekal pod naslovom Globalizacija 4.0: oblikovanje globalne arhitekture v času četrte industrijske revolucije. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Ljubljana – Mednarodni denarni sklad (IMF) je v primerjavi z lanskim oktobrom znižal napoved letošnje svetovne gospodarske rasti za 0,2 odstotne točke, s 3,7 na 3,5 odstotka. Medtem ko je letošnje obete za rast za ZDA zadržal nespremenjene, pri 2,5 odstotka, pa je opazno znižal napoved za evrsko območje, in sicer z 1,9 na 1,6 odstotka.

Vse bolj upehano evrsko gospodarstvo se sicer spet spreminja v območje z najnižjo stopnjo gospodarske rasti po svetu in ima tudi največje zasluge za znižanje globalnih gospodarskih obetov. Še posebej je pomenljivo znižanje letošnje rasti v največji evrski državi in tudi naši najpomembnejši gospodarski partnerici Nemčiji: IMF ji je sklestil napoved za kar 0,6 odstotne točke na vsega 1,3 odstotka, ob tem pa poslabšal gospodarske obete tudi za drugi dve največji evrski članici, Italijo in Francijo.

Med drugimi območji izstopa tudi veliko znižanje napovedi rasti razvijajočim se evropskim državam, in sicer za kar 1,3 odstotne točke na vsega 0,7 odstotka. Še posebej Turčiji grozi precej večji gospodarski zastoj od pričakovanega, saj jo so jo, podobno kot druge razvijajoče se države v Aziji in latinski Ameriki, prizadeli rast ameriškega dolarja in višajoče se ameriške obrestne mere, kar vse bistveno povečuje njihovo dolžniško breme in poslabšuje možnosti za (re)financiranje dolgov. 

Kar zadeva Kitajsko, ji IMF za letos še naprej napoveduje 6,2-odstotno povečanje BDP, znižali pa so napovedi rasti za Rusijo in tudi naftno izvoznico Saudsko Arabijo. 


image
IMF za letos napoveduje slabše gospodarske čase zlasti Evropi in Nemčiji. FOTO: Reuters


Naraščajo tveganja za nižjo rast


V IMF, ki je napovedi pripravil pred začetkom Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, opozarjajo predvsem na veliko povečanje tveganj za nižjo rast, ki jih povzročajo napetosti v mednarodni trgovini, vse bolj omejevalna denarna politika, nenadzorovani brexit in mogoča večja upočasnitev gospodarskega zagona na Kitajskem. Ta bi prizadela predvsem kitajske trgovinske partnerje in bi imela negativne posledice za trg surovin. Ob tem med tveganji omenjajo tudi porast evroskepticizma v času pred letošnjimi evropskimi volitvami.

Zadnja tveganja za finančne trge, ki so že vplivala tudi na borzne padce, so povezana tudi z negotovo  italijansko fiskalno politiko, zaprtjem (shutdown) ameriške zvezne vlade dogajanji in valutnimi pretresi na nekaterih razvijajočih se trgih, v IMF pa opozarjajo tudi možno poslabšanje razpoloženje investitorjev in nenaden padec borznih tečajev v razmerah vse večjih dolžniških bremen posameznih držav.

IMF, ki ga vodi Christine Lagarde, zato pred svetovnim gospodarskim vrhom svojim državam članicam priporoča, da skupaj hitro razrešijo svoje trgovinske spore, ki destabilizirajo in upočasnjujejo svetovno gospodarstvo.