IMF priporoča, da dobre čase izkoristimo za reforme, nujne za prihodnjo blaginjo

Mednarodni denarni sklad nam za letos napoveduje 4,5, za prihodnje leto pa 3,4-odstotno gospodarsko rast, opozarja pa na izzive staranja in produktivnosti.
Fotografija: Bernardin Akitoby, Primož Folenc in Saša Jazbec na novinarski konferenci ob zaključku misije Mednarodnega denarnega sklada (MDS) v Sloveniji, Ljubljana 11. december 2018 [banka slovenije,banke,mds] Foto Matej Družnik
Odpri galerijo
Bernardin Akitoby, Primož Folenc in Saša Jazbec na novinarski konferenci ob zaključku misije Mednarodnega denarnega sklada (MDS) v Sloveniji, Ljubljana 11. december 2018 [banka slovenije,banke,mds] Foto Matej Družnik

Ljubljana – Slovenija raste že šesto leto zapored in zdaj je pravi čas, da ugodne gospodarske razmere izkoristi za poglobitev strukturnih reform, s katerimi bi se spoprijela z izzivi, povezanimi s staranjem prebivalstva in produktivnostjo, je po koncu redne letne misije Mednarodnega denarnega sklada (IMF) povedal njen vodja Bernardin Akitoby.

Predstavniki IMF nam po dvotedenski misiji, med katero so obiskali tudi Banko Slovenije, ministrstvo za finance, Umar itd., priznavajo, da so naši zdajšnji gospodarski dosežki in okrevanje nad povprečjem evrskega območja, predvsem po zaslugi že opravljenih ukrepov in reform.


Poziv k pospešitvi reform


Ob tem pa nam v času, ko imamo visoko gospodarsko rast in pozitivno proizvodno vrzel, priporočajo nadaljnjo fiskalno konsolidacijo in reforme na strani proračunskih prihodkov (davkov) in odhodkov, ki bi omogočale uresničitev srednjeročnega cilja, strukturno uravnoteženega proračuna. V IMF ugotavljajo, da je Slovenija na veliko področjih že zastavila delo v pravo smer in da so naši gospodarski temelji dobri, hkrati pa vlado pozivajo, da pospeši in poglobi nekatere že načrtovane reforme (pokojninski sistem, zdravstvo, dolgotrajna nega), vse s ciljem, da ne bi zamudili priložnosti, ki jih ponujajo zdajšnje ugodne razmere.

Z reformo trga dela in zmanjšanjem administrativnih bremen bi spodbudili rast podjetij in s tem domače in tuje naložbe, kar je nujno za povečanje produktivnosti v prihodnje. Na vprašanje, ali Slovenija morda potrebuje novo pokojninsko reformo, je Akitoby odvrnil, da je že pripravljena bela knjiga na to temo in da lahko podprejo nekatere predloge.

Vsekakor pa bi morala biti upokojitvena starost povezana z demografskimi gibanji, najpomembneje pa je, da zvišamo efektivno upokojitveno starost, menijo v IMF. Glede na to, da je v Sloveniji delež zaposlenosti starejših med najmanjšimi v Evropi, nam priporočajo spodbude, da bi starejša generacija lahko delala dlje in s tem zvišala efektivno upokojitveno starost.


Rast se bo umirila


Akitoby je potrdil, da IMF še vztraja pri svoji oktobrski napovedi, po kateri naj bi Slovenija letos dosegla visoko, 4,5-odstotno gospodarsko rast, za prihodnje leto pa prav tako ohranja napoved, da se bo rast nadaljevala, a se bo znižala na 3,4 odstotka. A v IMF opozarjajo na mnoga tveganja, zlasti geopolitična, da bo rast nižja od omenjenih napovedi.

Kar zadeva gibanje plač pri nas, se po Akitobyjevih besedah strinjajo z vlado, da moramo vzpostaviti plačni sistem, ki bo upošteval raven produktivnosti in motiviral zaposlene, pri čemer rast plač ne bi smela preseči rasti produktivnosti. »Upamo, da bodo šla plačna pogajanja v to smer,« je dodal. Kar zadeva slovenski državni proračun za 2019, pa verjame, da bomo ustvarili presežek ali pa da bo vsaj uravnotežen.


MF: V proračunskem okviru 2019 še ne bo prostora za večje reforme


»Ideje, ki jih predlaga Mednarodni denarni sklad, niso nove, se ponavljajo in mi se jih zavedamo, tudi izzivov staranja. V preteklih letih smo že izvedli reformo trga dela in pokojninskega sistema, uvedli učinkovitejše upravljanje premoženja in javnega dolga, nekatere reforme pa še ostajajo. Glede na [proračunski] okvir za leto 2019, ki ga je vlada sprejela prejšnji teden in bo posredovan v državni zbor, pa prihodnje leto še ne bo prostora za večje strukturne reforme. Kaj več bomo lahko o tem povedali, ko bo vlada sprejela rebalans za leto 2019,« je ob predstavitvi ugotovitev IMF poudarila državna sekretarka na ministrstvu za finance Saša Jazbec.

Komentarji: