IMF: Tveganja za svetovno ekonomijo nekaj manjša, a rast ostaja nizka

Mednarodni denarni sklad ocenjuje, da je rast svetovnega gospodarstva lani znašala vsega 2,9 odstotka, napovedi rasti svetovnega BDP za letos in prihodnje leto pa je znižal na 3,3 oziroma 3,4 odstotka.

Objavljeno
20. januar 2020 14.00
Posodobljeno
20. januar 2020 16.30
IMF, ki ga vodi Kristalina Georgieva (levo predsednica ECB Christine Lagarde), izpostavlja, da morajo države za višjo rast okrepiti multilateralno sodelovanje. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
Ljubljana – Mednarodni denarni sklad (IMF) ocenjuje, da je rast svetovnega gospodarstva lani znašala vsega 2,9 odstotka, napovedi rasti svetovnega BDP za letos in prihodnje leto pa je znižal za 0,1 in 0,2 odstotne točke na 3,3 oziroma 3,4 odstotka, predvsem zaradi navzdol popravljenih napovedi za Indijo. Globalne napovedi kljub znakom stabilizacije ostajajo nizke, kar pomeni, da mora svet okrepiti multilateralno sodelovanje in spodbuditi okrevanje, od katerega bi imeli koristi vsi, izpostavlja glavna ekonomistka IMF Gita Gopinath.

Sklad je sicer svoje zadnje napovedi objavil oktobra lani, na svojem letnem zasedanju v Washingtonu in od takrat so se nekatera pomembna tveganja znižala. Pozitiven premik je zlasti zadnji trgovinski dogovor med ZDA in Kitajsko, ki naj bi znižal kumulativni negativni učinek trgovinskih napetosti na svetovni BDP do konca leta 2020, in sicer z 0,8 na 0,5 odstotne točke. Po drugi strani naj bi na rast še vedno blagodejno vplivala usklajena spodbujevalna denarna politika ECB, Federal Reserve in drugih največjih svetovnih centralnih bank, njen pozitivni prispevek naj bi v 2019 in 2020 znašal po 0,5 odstotne točke.

Po oceni IMF je opaziti tudi prva znamenja, da je upad svetovne industrijske proizvodnje in trgovine že dosegel svoje dno. Delno je to tudi posledica izboljšanja razmer v avtomobilski industriji, kjer počasi slabijo učinki novih emisijskih standardov.


Zmerna rast v evroobmočju, umirjanje v ZDA


Kar zadeva posamezne države, IMF ocenjuje, da bo evrsko območje po lanski 1,2-odstotni gospodarski rasti letos poraslo za 1,3, prihodnje leto pa za 1,4 odstotka. Nemčija naj bi po lanski skromni 0,5-odstotni rasti letos dosegla 1,1-, prihodnje leto pa 1,4-odstotno rast. Bundesbank je sicer ocenila, da je nemško gospodarstvo v zadnjem četrtletju lani verjetno stagniralo.

Na drugi strani naj bi se rast v ZDA umirila, z lanskih 2,3 na dva odstotka, in bi bila s tem še vedno opazno višja kot v EU. V Aziji IMF Kitajski še vedno napoveduje visoko šestodstotno rast, medtem ko je oceno lanske rasti za Indijo znižal na 4,8 odstotka.


image
delo infografika Delo Infografika


Ameriško tveganje za Unijo ostaja


V analizi, objavljeni ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, IMF še izpostavlja, da tveganja v svetovni ekonomiji ostajajo, kljub pozitivnim novicam o ameriško-kitajskem trgovinskem sporazumu in manjši nevarnosti brexita brez ustreznega dogovora. Lahko nastanejo nove trgovinske napetosti med ZDA in EU, pa tudi ameriško-kitajski trgovinski spor se lahko obnovi. Vse to bi lahko pripeljalo do večjih geopolitičnih tveganj, okrepilo socialne nemire, poslabšalo možnosti financiranja in marsikje povečalo finančno ranljivost.