Industrija v EU v marcu proizvedla kar za dobro desetino manj kot februarja

Ob začetku pandemije so največje padce proizvodnje zaznali v Italiji, na Slovaškem in v Franciji, v Sloveniji proizvodnja nižja za 10,7 odstotka kot mesec prej, ugotavlja Eurostat.
Fotografija: Ukrepi za zajezitev pandemije so v marcu prizadeli industrijo, v Sloveniji je izdelala za desetino manj kot februarja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ukrepi za zajezitev pandemije so v marcu prizadeli industrijo, v Sloveniji je izdelala za desetino manj kot februarja. FOTO: Reuters

Ljubljana – Ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 močno vplivajo na poslovanje podjetij. V marcu je bila tako industrijska proizvodnja v evrskem območju tako za kar 11,3 odstotka nižja kot februarja, na ravni celotne Unije pa je bil mesečni upad proizvodnje 10,4-odstoten, ugotavlja evropski statistični organ Eurostat.

Med državami Unije so v marcu največji padec (za 28,4 odstotka) zaznali v Italiji, na Slovaškem (za 20,3 odstotka) in v Franciji (16,3 odstotka).

V Sloveniji se je industrijska proizvodnja marca znižala za 10,7 odstotka, kar je podobno kot v naši največji gospodarski partnerici Nemčiji (znižanje ze 11,2 odstotka). Na letni ravni je bila v primerjavi z marcem lanskega leta sicer industrijska proizvodnja pri nas nižja za 7,7 odstotka, še kažejo podatki Eurostata.

Komentarji: