Industrijska proizvodnja se je v juliju spet okrepila

Slovenska predelovalna industrija je na mesečni ravni ustvarila za 3,5 odstotka več, prihodek od prodaje pa se je zvišal za tri odstotke, ugotavljajo na Sursu.

Objavljeno
10. september 2019 11.00
Posodobljeno
10. september 2019 11.16
Slovenska predelovalna industrija je v juliju povečala proizvodnjo za 3,5 odstotka, so izračunali na Sursu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ljubljana – Slovenska industrijska proizvodnja se je julija okrepila. Po junijskem znižanju se je vrednost industrijske proizvodnje v juliju na mesečni ravni zvišala za 2,7 odstotka, letna rast je bila 5,1-odstotna, kažejo zadnji podatki državnega statističnega urada (Surs).

Za rast industrijske proizvodnje so zaslužne predvsem predelovalne dejavnosti, ki so na mesečni ravni ustvarile za 3,5 odstotka več. Na drugi strani sta se vrednost proizvodnje v rudarstvu in vrednost proizvodnje v dejavnosti preskrba z električno energijo, plinom in paro v juliju znižali, in sicer za 10,3 oziroma štiri odstotke.

Prihodek od prodaje v industriji je bil v juliju 2019 za tri odstotke višji kot mesec prej in za 2,7 odstotka višji kot v juliju 2018. Na mesečni ravni se je zvišal zaradi večje prodaje tako na tujem (za pet odstotkov) kot na domačem trgu (za 0,5 odstotka), so še izračunali na Sursu.