Industrijska proizvodnja v evrodeželi še naprej nazaduje

V državah z evrom so po sezonsko prilagojenih podatkih lani decembra proizvedli za štiri odstotke manj kot v decembru 2017.

Objavljeno
13. februar 2019 15.00
Posodobljeno
13. februar 2019 15.18
Evropska proizvodnja se zadnje čase ohlaja, ugotavlja Eurostat. FOTO: Getty Images/istockphoto
Ljubljana – Industrijska proizvodnja v Evropi še naprej nazaduje. Po sezonsko prilagojenih podatkih je bila v evrskem območju decembra lani za 0,9 odstotka manjša kot mesec prej, v celotni Uniji pa je bila manjša za 0,5 odstotka, ugotavljajo v evropskem statističnem organu Eurostatu. 

Poslabšani decembrski podatki so nadaljevanje trenda iz prejšnjih mesecev, še sploh iz novembra, ko se je industrijska proizvodnja v evrskem območju znižala za 1,7 odstotka, v EU-28 pa za 1,2 odstotka. Še nekoliko slabši so sezonsko prilagojeni medletni podatki za lanski december, ki kažejo v evrskem območju v primerjavi z decembrom 2017 za kar 4,2 odstotka nižjo industrijsko proizvodnjo.

Med posameznimi državami so največji medletni padec proizvodnje imeli na Irskem (za 19,8 odstotka), v Španiji (–6,7 odstotka) in na Hrvaškem (–6,6 odstotka), najbolj pa so proizvodnjo povečali na Danskem (14,3 odstotka), Madžarskem (5,8 odstotka) in v Estoniji (5,7 odstotka). V Sloveniji se je sicer po podatkih Eurostata industrijska proizvodnja decembra lani medletno znižala za 3,1 odstotka.