Inflacija se je v evrskem območju marca znižala na 1,4 odstotka 

Slovenija je z 1,6-odstotno rastjo cen blizu povprečja, najbolj so k inflaciji prispevale cene energije, storitev in hrane. 

Objavljeno
17. april 2019 11.45
Posodobljeno
17. april 2019 11.45
Cene v evrskem območju in EU so se marca na letni ravni povprečno zvišale za približno poldrugi odstotek.  Foto Getty Images
V evrskem območju se inflacija od lanske jeseni znižuje, marca pa je na letni ravni povprečno znašala 1,4 odstotka (desetinko odstotne točke manj kot februarja), v Sloveniji pa 1,6 odstotka, izhaja iz podatkov evropskega statističnega organa Eurostata. Povprečna stopnja inflacije se tako postopoma oddaljuje od inflacijskega cilja Evropske centralne banke, ki predstavlja rast cen, ki je blizu, a pod dvema odstotkoma.

K inflaciji so marca najbolj prispevale cene energije, storitev in hrane, alkohola in tobaka.

Na ravni EU-28 je bila marca povprečna stopnja inflacije rahlo višja, 1,6-odstotna. Najvišjo letno inflacijo pa so beležili v Romuniji (4,2 odstotka), na Madžarskem (3,8 odstotka) in na Nizozemskem (2,9 odstotka). Na drugi strani so bile na letni ravni cene najbolj stabilne na Portugalskem, kjer je inflacija znašala 0,8 odstotka, v Grčiji (1,0 odstotka) in na Irskem (1,1 odstotka).