Investicija v prvo fazo vredna 4,5 milijona evrov

Z novimi prostori bodo v Stari Gori dobili možnost za sodobno rehabilitacijo invalidne mladine.
Fotografija: Bolnišnica za zdravljenje otrok in mladine v Stari Gori bo osebju in pacientom ponudila boljše razmere. FOTO: Arhiv izvajalca del
Odpri galerijo
Bolnišnica za zdravljenje otrok in mladine v Stari Gori bo osebju in pacientom ponudila boljše razmere. FOTO: Arhiv izvajalca del

Nova Gorica – Oddelek za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori že dobiva svojo končno podobo. Jeseni bodo nared prostori za otroke, takrat nameravajo izpeljati tudi drugo fazo gradnje. Prva faza je vredna 4,5 milijona evrov.

Objekt je že desetletja kričal po obnovi, prostori so bili prenatrpani, vozički nameščeni na hodnike in v avlo, primanjkovalo je prostora za izvajanje vzgojno-izobraževalnega programa, fizioterapije, delovne terapije in logopedske obravnave. Z novimi prostori bodo tako zaposleni kot starši hospitaliziranih otrok laže zadihali.


Razmere bodo bolj znosne


»V novi stavbi je predvidenih 25 postelj za otroke in mladostnike, od tega 20 za dolgotrajno zdravljenje in rehabilitacijo, pet pa za strnjene obravnave s starši. Indikacije za sprejem ostajajo enake – rehabilitacija otrok in mladostnikov s težko motnjo gibanja, ki je posledica nevrološke okvare ali bolezni. Gre za prirojene ali kasneje pridobljene okvare živčnega sistema, s pridruženimi zdravstvenimi zapleti: epilepsijo, motnjo vida, sluha in motnjo v duševnem razvoju. Večina hospitaliziranih otrok ima še dodatne težave pri hranjenju, kronične težave z dihanjem, potrebujejo posebne načine hranjenja ali pa so odvisni od umetne ventilacije, zato potrebujejo stalno oskrbo in nadzor,« je za Delo povedala predstojnica OIMR Stara Gora Sonja Šinigoj Cijan.

Trenutno je v Stari Gori hospitaliziranih 26 otrok in mladostnikov, ki so jih morali začasno preseliti – v matično šempetrsko bolnišnico in sobo za starše v paviljonu štiri. »Uredili smo prostore za nevrofizioterapijo in prostor, kjer se izvajajo dnevne aktivnosti vzgoje in izobraževanja. Bolnike smo razporedili tako, da je dovolj prostora za ustrezen dostop s terapevtskimi pripomočki in nego,« je dodala Šinigoj Cijanova.

Z novim objektom bodo v Stari Gori tako pridobili dodatnih 2800 m<sup>2</sup> uporabnih površin. FOTO: Arhiv izvajalca del
Z novim objektom bodo v Stari Gori tako pridobili dodatnih 2800 m2 uporabnih površin. FOTO: Arhiv izvajalca del


Kaj prinaša druga faza


V drugi fazi gradnje je predvideno dokončanje oddelka s 25 posteljami in prostori za rehabilitacijo odraslih bolnikov po možganski kapi in drugih nevroloških boleznih in okvarah, po težjih poškodbah in operacijah, obolenjih gibal ter amputacijah. Investicija v prvo fazo znaša 4,5 milijona evrov. Osemdeset odstotkov sredstev je zagotovila Evropska unija, preostalo državni proračun.

Z novim objektom, ki ga gradi Kolektor Koling, bodo v Stari Gori tako pridobili dodatnih 2800 kvadratnih metrov uporabnih površin, je pojasnil Branko Podešva, predstojnik tehnično-oskrbovalne službe.

Oddelek za invalidno mladino s štirimi paviljoni deluje od leta 1952. Otroci z različnimi razvojnimi motnjami k njim prihajajo tako iz Primorske kot tudi iz drugih slovenskih pokrajin. V zadnjih letih so dejavnosti oddelka dodali še oskrbo mladostnikov po poškodbi glave v prometnih nesrečah ter odraslih nevroloških bolnikov po možganski kapi ali s podobnimi stanji, ki nujno potrebujejo rehabilitacijo pred odpustom iz bolnišnice. Zaradi slabih sanitarno-zdravstvenih razmer so inšpektorji v preteklosti izvedli izredni inšpekcijski nadzor, takrat je bila dokončno sprejeta tudi odločitev o gradnji novih prostorov.

Komentarji: