Ivo Boscarol 40 zaposlenih seli iz Slovenije v Italijo

Ivo Boscarol se umika iz slovenski medijev.

Objavljeno
15. oktober 2018 07.10
Posodobljeno
15. oktober 2018 20.15
Ivo Boscarol, lastnik in direktor podjetja Pipistrel, v Ajdovščini.
STA, G. R.
STA, G. R.
Ajdovščina – Ustanovitelj ajdovskega Pipistrela Ivo Boscarol, ki je že večkrat napovedal selitev proizvodnje iz države, je v zadnjem javnem nastopu, ki ga je imel konec tedna na povabilo Inštituta za mladinsko politiko občine Ajdovščina, napovedal, da bo podjetje že ta teden preselilo 40 zaposlenih iz Ajdovščine v Gorico.

Boscarol je na pogovornem večeru dejal, da se bo to zgodilo ob načrtih o vključitvi kapitalskih dobičkov v dohodninsko osnovo, ki je zapisana v koalicijskem sporazumu manjšinske vlade, in zaradi groženj podjetnikom z nacionalizacijo, ki jih je izrekel poslanec Levice Miha Kordiš.
 

V Italiji ne bo več zgolj sestavljanlnica


»S prihodnjim tednom bomo v Gorico že preselili proizvodnjo večine modelov letal in prezaposlili 40 delavcev iz Ajdovščine, do konca leta pa bo tam že več kot 50 zaposlenih. Za zdaj selimo samo proizvodnjo. O morebitni selitvi razvoja zdaj ne bi rad dajal komentarjev. Ne nameravam pa čakati, da me nacionalizirajo,« je za STA povedal Boscarol.Ker teh groženj ni obsodil nobeden od visokih politikov, Boscarol razume grožnje kot usklajeno politično akcijo, ki se bo prej ali slej zgodila. Boscarol je tako v pogovornem večeru kot tudi v izjavi po njem večkrat poudaril, da je bil to njegov zadnji javni nastop v Sloveniji in da se niti v medijih ne bo več pojavljal, saj »je škoda moje energije, da bi prepričeval prepričane«.

Pipistrel v Gorici že gradi drugi del proizvodne hale za ultralahka letala. Poleti so objekt pokrili, pripravljajo se na izdelavo tlakov, proti koncu prihodnjega leta pa bo hala končana. Ko bo v funkciji še drugi del hale, bo v Gorici zaposlenih 200 delavcev. Celotna investicija bo stala 3,2 milijona evrov.


Dodatna hala v Gorici že raste


V prvi hali na letališču v Gorici, ki se razprostira na 6000 kvadratnih metrih, so delo začeli že junija lani. Tam je imel Pipistrel doslej le končno montažo, testno letenje oziroma preizkušanje novih letal v zraku in nato odpremo končnim kupcem. Druga hala bo podjetju zagotavljala dodatnih 4000 kvadratnih metrov prostora in s tem možnost proizvodnih prostorov.
 

Projekt na Kitajskem


Ivo Boscarol in njegovi kitajski partnerji so aprila v kitajskem Jurongu postavili temeljni kamen za tovarno Pipistrelovih letal. Ta bo del širšega projekta, ki vključuje kompleks z letališčem, letalsko šolo, luksuznimi vilami, stanovanji in nakupovalnim središčem. Iz tovarne bo na kitajsko nebo odletelo do 800 letal na leto. »Na Kitajskem greš v veliko zgodbo ali pa te tam ni,« je ob polaganju temeljnega kamna poudaril prvi človek Pipistrela Ivo Boscarol.